Degryse voorspelt Gouden Schoen: Mbokani in eerste ronde evenveel als Vanaken

Degryse voorspelt Gouden Schoen: "Mbokani in eerste ronde evenveel als Vanaken"

Gepubliceerd: zaterdag 4 januari 2020 om 09:55za 04-01-2020 om 09:55

Op 15 januari zakken de protagonisten van de Jupiler Pro League weer af naar het Gala van de Gouden Schoen. Deze jaargang lijken twee favorieten het onder mekaar uit te gaan vechten: Hans Vanaken (Club Brugge) en Dieumerci Mbokani (Royal Antwerp FC). Of wringt Didier Lamkel Zé, ook al Antwerp, zich ertussen?

Marc Degryse verwacht dat niet. "Hij is wel leuk, maar ik vind het overdreven om te zeggen dat hij de Gouden Schoen verdient", klinkt het glashelder bij Het Laatste Nieuws. "Ik verwacht hem niet in de top drie. Daar hoort hij ook niet, omdat je méér moet laten zien op een regelmatige basis. Vanaken en Mbokani presteerden over het hele jaar. Lamkel Zé heeft heel goeie wedstrijden gespeeld, waarin hij toonde wat hij kan. Maar je moet er iedere week staan, vind ik."

"En ook: je mag één keer zot doen, je mag twee keer zot doen, maar hij heeft té veel het zotje uitgehangen", verwijst Degryse naar het karakter van Zé. "Dan is Vanaken van een andere orde. Hans is dichter bij de Rode Duivels gekomen, hij is altijd fit. Zijn Champions Leaguecampagne was ook goed. Ik vond hem goed op PSG, waar Club zijn beste wedstrijd heeft gespeeld. Het gaat een tweestrijd worden tussen Mbokani en Vanaken."

Heel jaar presteren
Hoe zal de stemming verlopen? Degryse voorspelt. "Je moet kijken naar de twee stemrondes", beseft hij. "In de eerste gaan de mannen van Genk met de meeste punten lopen. Die zijn ofwel vertrokken, zoals Malinovkyi, Trossard en Pozuelo, ofwel gaan ze in de tweede ronde geen punten meer krijgen, zoals Samatta. Ik denk dat Vanaken in die eerste stemronde toch wel zijn punten zal hebben."

"Maar ik neem aan dat Mbokani in de eerste ronde ook stemmen heeft gehaald, want hij maakte ook toen al zijn goals. Het zou kunnen betekenen dat Mbokani in de eerste ronde bijna evenveel punten haalt als Vanaken. We moeten niet alleen kijken naar de kwaliteiten van Mbokani, want die kennen we allemaal. We moeten kijken naar wat hij in 2019 heeft gepresteerd. Dan heeft hij het voor mij in de tweede stemronde toch nog veel beter gedaan dan in de eerste. Hij is toch al 34, het is straf om op die leeftijd een heel jaar fit te blijven en weinig inzinkingen te kennen. Als je met alles rekening houdt, is hij toch wel héél bepalend geweest voor zijn ploeg", besluit Degryse met een hoopvolle boodschap voor de Antwerp-spits.

Poll

Wie verdient de Gouden Schoen?

(1703 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws