Anderlecht-bestuur slaat mea culpa: De onervarenheid heeft ons parten gespeeld

Anderlecht-bestuur slaat mea culpa: "De onervarenheid heeft ons parten gespeeld"

04-01-2020 09:02 Laatste update: 09:12
23

Niet alleen sportief, ook financieel draait het volledig vierkant bij RSC Anderlecht. De Brusselaars zouden zich deze wintermercato graag versterken, maar moeten daarvoor eerst zelf heel wat spelers van de hand doen. De huidige kern is namelijk enorm omvangrijk. CEO Jo Van Biesbroeck erkent dat euvel.

Momenteel telt Anderlecht ruim 45 spelers die er onder contract staan. Geen samenloop van omstandigheden, geeft Van Biesbroeck toe. "Dat is een bewuste keuze geweest van het management, gesteund door de Raad van Bestuur", is de CEO eerlijk bij Het Laatste Nieuws. "We hebben niet voor niets in februari al een kapitaalsverhoging van 27 miljoen doorgevoerd, net omdat we de flexibiliteit wilden hebben om spelers te kiezen uit een grote groep."

"Was dat verstandig? Achteraf gezien misschien niet", steekt Van Biesbroeck de hand mede in eigen boezem. "Is dat herhaalbaar? Zéker niet. Maar nogmaals: het was een bewuste keuze, met de bedoeling sportief te scoren. Daar hebben we het in het management een paar keer over gehad." Dit moeten we binnen de twaalf maanden oplossen. Pas als we stabiliteit vinden als club, kunnen we hier écht uit geraken", klinkt het hoopvol.

Groentjes
Hoe komt het dat een club als Anderlecht financieel zo wankel kan staan? Opnieuw weerlegt Van Biesbroeck de eigen verantwoordelijkheid niet. "Met een bestuursploeg waarvan de leden al vijftien, twintig jaar in het voetbal zitten, zal de kans groter zijn dat die de juiste beslissingen neemt. Die ervaring hebben we niet. Ik ben misschien 63, ik zit nog maar vierenhalf jaar in het voetbal. Al heb ik in die tijd wel véél gezien."

"De onervarenheid heeft ons parten gespeeld", windt Van Biesbroeck er geen doekjes om. "Misschien hadden we de markt en de waarde van sommige spelers op dat moment fout ingeschat. Op dit moment is er een iets meer realistische bijsturing." Anderlecht probeert in deze periode alvast van enkele overbodige loontrekkers af te geraken, zoals Knowledge Musona, Isaac Kiese Thelin, Alexandru Chipciu of Adrien Trebel. Ook Emmanuel Sowah werd dit weekend al in verband gebracht met een vertrek.