Gent dient nota in bij Pro League over jonge voetballertjes: Leven nu in jungle

Gent dient nota in bij Pro League over jonge voetballertjes: "Leven nu in jungle"

03-01-2020 07:20
7

Jonge voetballertjes tussen acht en twaalf jaar kunnen te gemakkelijk weggeplukt worden door andere clubs. Dat stelt Peter Verbeke, sportief manager bij KAA Gent. Verbeke komt deze week met een nota voor de Pro League, die de handel van jonge spelertjes zou moeten indijken.

"Investering in scouting, meldingsplicht tegenover mekaar én transparantie van de voordelen die je geeft, zijn drie dingen waarvan ik vind dat ze onmiddellijk moeten ingevoerd worden", somt Verbeke de punten uit zijn voorstel op bij Het Laatste Nieuws. "Ik kan me niet indenken dat daar clubs tegen kunnen zijn. Nu zitten we in de jungle. Profvoetbal bij de A-kern is business, maar bij de jeugd hebben clubs ook een ethische rol, zeker omdat het vaak ook nog eens om kinderen uit kansarme gezinnen gaat. De maatregelen die we voorstellen, zijn makkelijk uit te werken."

"In ons voorstel blijft het mogelijk dat een profclub bij een andere een speler van 13 gaat halen", houdt Verbeke een stok achter de deur. "De keuze van het kind staat voorop. Maar het gaat erom dat we niet elk jaar tien jeugdspelers halen, om later te zien of daar al dan niet een goeie tussen zit. De ontregelende werking voor een kind van acht is ook vele malen groter dan voor een jongen van veertien. Vandaar: het is tijd om iets te doen."

'War for talent'
"Er is een tijd geleden een reglement gestemd in de Pro League", doet Verbeke uit de doeken. "Als je een speler vanaf twaalf jaar weghaalt bij een andere profclub, moet je een opleidingsvergoeding maal tien betalen als je die een contract geeft. Als wij een speler van vijftien zouden gaan halen die twee jaar bij Zulte Waregem gespeeld heeft, betalen wij daar honderdduizenden euro's voor. Dat doet niemand."

"De bedoeling van die regel was niet slecht: laat ons proberen om de transacties van jeugdspelers een beetje te beperken. Maar het perfide gevolg daarvan is dat de 'war for talent' nu gestreden wordt op jongere leeftijd, tussen acht en twaalf jaar. Die worden in groten getale gerekruteerd. Ze worden weggetrokken uit hun familiale omgeving en uit hun schoolcontext, ze worden op busjes gezet en in een internaat gestoken. Allemaal in de hoop dat er in een grote groep acht- tot twaalfjarigen ergens een toekomstige topper zit, terwijl dat op die leeftijd net heel moeilijk in te schatten is", besluit Verbeke.