VP’s Brandmeter: De stand van zaken bij de Rode Duivels, een half jaar voor het EK

VP’s Brandmeter: De stand van zaken bij de Rode Duivels, een half jaar voor het EK

31-12-2019 15:00 Laatste update: 01-01-2020 13:00
4

Nu 2019 op enkele uren na achter de kiezen ligt, is de blik al op het nieuwe jaar gericht. Op voetbalvlak zal 2020 grotendeels in het teken van het Europees Kampioenschap staan. Bij de Rode Duivels, één van de topfavorieten op eindwinst, worden de plaatsjes in de selectie van Roberto Martinez bijzonder duur. Daarom meet VoetbalPrimeur.be maandelijks de temperatuur op. Wie is voldoende ‘hot’ om een selectie af te dwingen? En bij welke Duivel dreigt het vuur te doven? Als uitgangspunt van onze Brandmeter nemen we de prestaties en gebeurtenissen van enkele opvallende Belgen tijdens de voorbije maand.

In vuur en vlam 🔥🔥🔥🔥🔥
December 2019 was de maand van de Belgische keepers. Bij Real Madrid herpakte Thibaut Courtois zich helemaal na een bijzonder lastige start. Pers en publiek namen de nummer één van Martinez stevig op de korrel, maar Courtois rechtte de rug en pakte de laatste tijd de ene clean sheet na de andere. Ook in eigen land blinken Belgische doelmannen uit. Zowel Simon Mignolet (Club Brugge) als Hendrik Van Crombrugge (RSC Anderlecht) maken wekelijks indruk met knappe parades. Een luxeprobleem onder de dwarsligger.

Naast keepers waren ook twee usual suspects ‘smoking hot’ in deze decembermaand. Man City mag dan wel een minder seizoen beleven, aan Kevin De Bruyne zal dat niet liggen. KDB pakt met de regelmaat van de klok uit met afgemeten assists en voegt daar, meer dan de vorige jaren, ook goals aan toe. Die laatste eigenschap beheerst Romelu Lukaku natuurlijk als de beste. Bij Internazionale vliegen de ballen weer binnen zoals in zijn beste dagen. Big Rom is er zelfs op recordkoers.

Een laatste uitblinker van de voorbije maand is Hans Vanaken. Alles wat de spelverdeler van Club Brugge aanraakt, lijkt wel in goud te veranderen. Onder zijn bewind bouwde Blauw-Zwart al een stevige voorsprong uit op de concurrentie. Dé topfavoriet voor de Gouden Schoen lijkt meer dan ooit een zekerheidje in de EK-selectie.

Heet 🔥🔥🔥🔥
Steeds opvallender drukken Belgen hun stempel op de Bundesliga. In december kwam Benito Raman tot volle wasdom bij Schalke 04. Met zijn pijlsnelle benen, diepgang én neus voor goals bezit hij een profiel waar Martinez niet zó erg veel over beschikt. Wordt Raman onze dark horse in de EK-selectie? Een andere landgenoot die aan een opmars bezig is, is Sebastiaan Bornauw. Het jeugdproduct van RSC Anderlecht werd nog nooit opgeroepen voor de Duivels, maar maakte bij 1FC.Köln recent indruk met straf verdedigingswerk én doelpunten. De moeite waard om eens uit te testen.

Youngsters die hun plekje wél al veroverd hebben, zijn Timothy Castagne (Atalanta) en Youri Tielemans (Leicester City). Castagne schreef mee aan het Champions-League-sprookje van het bescheiden Atalanta, dat zowaar in de achtste finales van het kampioenenbal staat. Tielemans is dan weer de onmisbare draaischijf in de countermachine van Leicester, al lieten The Foxes van hun pluimen tegen Manchester City (3-1) en Liverpool FC (0-4).

Tot slot nog twee oud-strijders die de voorbije weken vaak genoemd werd. Her en der werd geopperd om zowel Marouane Fellaini (Shandong Luneng) als Radja Nainggolan (Cagliari) te re-intergreren in de nationale ploeg. Beide middenvelders beschikken alvast over unieke kwaliteiten die van pas kunnen komen in de missie EK-winst. Terwijl Fellaini zelf de deur wel op een kier liet staan, gooide Nainggolan die echter radicaal dicht. Geen terugkeer bij de Duivels, basta!

Warm 🔥🔥🔥
In de Jupiler Pro League lopen tegenwoordig heel wat (ex-)Rode Duivels rond. Bij RSC Anderlecht vierden ervaren krachten Vincent Kompany en Nacer Chadli deze maand hun terugkeer na blessureleed. Beide heren lieten al flitsen van hun klasse zien, maar gaan best op zoek naar een constanter niveau. Gezien zijn blessuregevoeligheid worden serieuze vraagtekens geplaatst bij een mogelijk EK-ticket voor Kompany. Tegen Royal Antwerp FC (0-0) sloot Vince The Prince het jaar echter af met een ouderwetse knalprestatie. Ook Brandon Mechele doet het, weliswaar in de schaduw van Clinton Mata en Simon Deli, uitstekend bij Club Brugge.

Over naar het buitenland dan. In de Premier League knokken Dennis Praet (Leicester City), Leander Dendoncker (Wolverhampton) en Leandro Trossard (Brighton & Hove Albion) zich een weg naar de top. Praet mocht starten in de kraker met Liverpool en was één van de beteren, terwijl Dendoncker zowat alles speelt bij revelatie Wolves. Collega Trossard pakte dan weer uit met twee puntgave assists en enkele knappe dribbels. Dat trio zal kansen krijgen in 2020. Divock Origi is een speciaal geval. Vanwege de enorme concurrentie bij Liverpool FC mag de Limburger niet zo vaak aantreden, maar als hij dat doet, overtuigt hij wel. Op dit moment lijkt Origi de meest betrouwbare doublure voor Lukaku.

Niet alleen in Engeland bouwen landgenoten iets op. Zo wordt Thorgan Hazard steeds belangrijker voor zijn nieuwe club, Borussia Dortmund. De spelmaker voetbalt vaak mee, maar haalt nog niet de statistieken van in zijn Gladbach-periode. In diezelfde Bundesliga viel Dedryck Boyata op. In december hield de mandekker met Hertha BSC drie matchen op rij de nul. Andere namen die voldoende warm zijn voor een EK-selectie, zijn de onverzettelijke Jason Denayer (Olympique Lyon), chouchou Dries Mertens (Napoli) en rots-in-de-branding Axel Witsel (Borussia Dortmund).

Lauw 🔥🔥
Geen haar op geen enkel Belgisch hoofd dat eraan twijfelt dat Eden Hazard straks (zonder ongelukken) mee op het vliegtuig stapt richting EK. De onwaarschijnlijke klasse van de dribbelkont staat buiten kijf. Toch was december niet zijn maand. Een enkelblessure gooide roet in het eten, nadat Hazard zijn avontuur bij Real al weifelachtig aangevat had. Met het oog op het EK is dat misschien nog niet eens zo slecht, werd hier en daar al eens opgeworpen. Zijn aanloop naar het fantastische WK 2018 verliep alvast gelijkaardig.

Ook enkele andere gevestigde waarden verkeren niet bepaald in bloedvorm. Vooral de Duivelse achterhoede baart zorgen. Toby Alderweireld en Jan Vertonghen (Tottenham Hotspur) zijn zelfs onder José Mourinho nog slechts een schim van het slot op de deur dat ze ooit waren. Van Thomas Vermaelen, die de Japanse tour opging met een transfer naar Vissel Kobe, vernemen we dan weer weinig. En hoewel Thomas Meunier nu al jaren in het sterrenelftal van PSG meedraait, treedt ook hij minder op de voorgrond dan in zijn beste dagen. Dat kwartet heeft echter voldoende métier om te pieken naar het EK.

Bij minder ervaren krachten zijn die vraagtekens dan weer net iets groter. Elias Cobbaut vierde tegen Cyprus (6-1) nog zijn debuut voor de Duivels, maar de voorbije weken was het toch allemaal wat minder. Op de linksback bij Anderlecht zag hij geregeld zijn peren. Zinho Vanheusden hervindt stilaan zijn vorm van weleer bij Standard, maar voor een EK-selectie zal er toch nog een laagje bij moeten. Een man die dan weer lijdt onder de stevige concurrentie, is Matz Sels. Als nummer één van Strasbourg presteert de goalie erg regelmatig, maar gezien de recente prestaties van Mignolet en Van Crombrugge, wordt een EK-ticket bemachtigen een uitdaging.

Smeulend 🔥
Lukaku is de onbetwiste nummer één van Martinez, maar daarachter gaapt toch een leegte. Op basis van hun recente prestaties zijn Christian Benteke (Crystal Palace) en Michy Batshuayi (Chelsea FC) eigenlijk geen EK-plekje waard. Aanspeelpunt Benteke scoorde dit seizoen nog niet. Bovendien blesseerde hij zich in december aan de enkel, waardoor hij enkele weken aan de kant staat. In Londen komt Batshuayi dan weer nauwelijks van de bank onder Frank Lampard. Een wintertransfer lijkt zich op te dringen. Wie weet profiteert Dodi Lukebakio wel van hun tanende ster. De linkspoot stond toch al vier keer aan het kanon voor Hertha BSC, waarvan één keer in december.

Nog zo’n enigma in de Belgische selectie is Yannick Carrasco. De vleugelaanvaller van Dalian Yifang kwijnt nu al tijden weg in het Verre Oosten, maar krijgt (voorlopig) steevast een uitnodiging van Martinez in de bus. Overtuigen doet Carrasco echter al lang niet meer. Zijn plekje op links is hij kwijt aan Thorgan Hazard. Ook voor Koen Casteels begint de concurrentieslag door te wegen. Na blessureleed is de doelman terug aan de bak bij VFL Wolfsburg, maar overtuigen kon hij in december nog niet.

Een speciale vermelding, tot slot, is er voor Yari Verschaeren. Het goudhaantje van Anderlecht kreeg op bezoek bij rivaal Standard Luik te maken met het noodlot. Net toen Verschaeren weer volop in zijn frivole element leek, klapte zijn enkel dubbel. De aanvallende middenvelder is daardoor enkele weken buiten strijd, wat hem zuur kan opbreken bij de Rode Duivels. Voordeel: Martinez is wel een gigafan.

Gedoofd
Enkele jongens lijken hoegenaamd geen aanspraak meer te mogen maken op een selectie voor Euro 2020. Adnan Januzaj (Real Sociedad) bijvoorbeeld. Martinez heeft de winger lange tijd de hand boven het hoofd gehouden, maar het etiket van ‘eeuwige belofte’ raakt hij maar niet afgeschud. Tegen Rusland en Cyprus was Januzaj er al niet meer bij. Een veeg teken. Maxime Lestienne lijkt zijn momentum dan weer verloren te zijn. Na zijn voortvarende start van het seizoen riep Martinez hem op, maar net dan blesseerde de aanvaller van Standard zich. Pech. Een nieuwe kans lijkt zich niet meer aan te zullen dienen.

Als allerlaatste weten enkele oudgedienden intussen hoe laat het is. Mousa Dembélé (Guangzhou R&F) en Steven Defour (Royal Antwerp FC) kondigden eerder al hun afscheid van de nationale ploeg aan. Eventuele goede prestaties bij hun clubs zouden Martinez eventueel kunnen aanzetten om hen eventueel nog te overhalen, maar u hoort het al: het woord ‘eventueel’ keert net iets te vaak terug. Kevin Mirallas droomt stiekem dan weer wél nog van de Rode Duivels. Zijn prestaties bij Antwerp, waar hij vaak zelfs niet mag starten, zijn voorlopig echter (ruim) ontoereikend.