Volgens oud-ref Pots verdiende Carcela geen rechtstreeks rood: Twee gele kaarten

Volgens oud-ref Pots verdiende Carcela geen rechtstreeks rood: "Twee gele kaarten"

27-12-2019 12:16 Laatste update: 12:27
18

Na Standard Luik - KAA Gent (0-1) staat Mehdi Carcela opnieuw negatief in de schijnwerpers. Bij zijn wederoptreden na drie weken schorsing vanwege een zware schop op het veld van Royal Excel Moeskroen, ging de linkspoot alweer over de schreef, tot twee maal toe zelfs. Vreemd genoeg leverde dat zelfs geen kaart op. Tim Pots analyseert beide fases.

Bram Van Driessche had het niet gemakkelijk in een bij momenten verhitte Standard-Gent, met als summum dus de dubbele trap van Carcela. 'Altijd rood', oordeelden veel fans en waarnemers. Niet waar, beweert oud-scheidsrechter Pots. "Er zijn in het voetbal twee soorten rode kaarten: ‘serious foul play’ (ernstig gemeen spel) en ‘violent conduct’ (gewelddadig gedrag). Bij het eerste gaat het over een duel om de bal, bij een ‘violent conduct’ is er geen bal in de buurt", doet Pots eerst de theorie uit de doeken bij Het Laatste Nieuws.

"Bij de eerste fase van Carcela zou het dus om een ‘serious foul play’ kunnen gaan", zoomt Pots in op de trap op de enkel van Milad Mohammadi. "Dan wordt gekeken naar de intensiteit, de impact (boven de enkel?), al dan niet gestrekt been, de richting van de studs en de kans dat de bal nog kan gespeeld worden. Maar niet alle criteria zijn hier voldaan, want hij gaat niet met frontaal gestrekt been maar met de binnenkant van de voet op normale hoogte. Hij trapt naar de bal, goed beseffende dat hij ook de andere speler kan raken. Een roekeloze tackle dus die zeker geel had verdiend."

Opnieuw slechts geel
"Bij die tweede fase is er geen bal in de buurt", gaat Pots verder. "Maar voor de duidelijkheid: als je natrapt, krijg je niet langer per definitie een rode kaart. ‘Violent conduct’ wordt gespecificeerd als 'the use of excessive force' (het gebruik van buitensporige kracht) of 'brutality' (brutaliteit) tegenover een tegenstander. Die buitensporige kracht is niet noodzakelijk wanneer het naar het hoofd of het gezicht is. En Carcela trapt inderdaad na, maar dat was niet met buitensporige kracht. Opnieuw geen rode kaart, wederom een gele kaart. Met twee gele kaarten had hij dan ook van het veld gemoeten", merkt Pots wel fijntjes op.

Hoe dan ook hield Van Driessche in beide gevallen de kaarten op zak. Daarmee ontsnapte Carcela dus zonder enige twijfel. Overigens zag onze landgenoot met Marokkaanse roots zelf absoluut geen graten in zijn interventies.