'Niet meer cashen in China: bizarre salarissen Europese spelers halt toegeroepen'

'Niet meer cashen in China: bizarre salarissen Europese spelers halt toegeroepen'

26-12-2019 15:37
4

Het heeft er alle schijn van dat er een einde gaat komen aan de gigantische miljoenentransfers van Europese spelers naar de Chinese Super League. De Chinese voetbalbond gaat salarisplafonds instellen. Momenteel spelen Marouane Fellaini, Mousa Dembele en Yannick Carrasco in China.

Op Eerste Kerstdag kwamen hoogwaardigheidsbekleders van de voetbalbond bijeen voor een vergadering. Aldaar is besloten dat er limieten gaan worden ingesteld voor de salarissen die Chinese clubs mogen uitkeren. Vanaf de komende winterse transferperiode mogen buitenlandse spelers in China maximaal 2,3 miljoen euro netto per jaar verdienen. De Chinese voetballers krijgen te maken met een salarisplafond van 1,3 miljoen euro netto. 

De salarisplafonds geldt overigens niet voor de bonussen die clubs kunnen uitkeren. Toch kunnen de clubs de nieuwe regels maar gedeeltelijk omzeilen door het uitkeren van bonussen: vanaf nu mag het salarishuis maximaal zestig procent van de clubbegroting zijn. De maatregelen zijn getroffen om enerzijds faillissementen van Chinese clubs te voorkomen en anderzijds de doorstroom van binnenlandse talenten te bevorderen. 

Onder meer topvoetballers als Yannick Carrasco, Oscar en Hulk kozen ervoor om hun zakken te vullen in China. "Onze clubs hebben te veel geld verbrand", zegt voorzitter Chen Xuyuan tegen persbureau Xinhua. "De professionele tak van ons voetbal is niet op een duurzame manier gerund. Als we niet tijdig actie ondernemen, ben ik bang dat de boel instort."