De sterkte van Club Brugge ligt in de achterhoede: waanzinnige statistieken

De sterkte van Club Brugge ligt in de achterhoede: waanzinnige statistieken

24-12-2019 10:30 Laatste update: 12:08
20

Club Brugge is aan één van de beste seizoenen uit haar geschiedenis bezig. Met nog één wedstrijd voor de boeg in 2019 staat Blauw-Zwart liefst tien punten voor op eerste achtervolger Royal Antwerp FC in de Jupiler Pro League. Bovendien heeft het nog een match te goed. Dé sterkte van Club Brugge blijkt de achterhoede te zijn.

Het valt al langer op: Club slikt nauwelijks tegentreffers. Afgelopen zondag was het eindelijk nog eens zover tegen KAA Gent. Na een 0-1-voorsprong via Emmanuel Dennis maakte Vadis Odjidja (ex-Club trouwens) gelijk: 1-1. Die treffer betekende pas het achtste tegendoelpunt van Club in negentien speeldagen in de JPL. Waanzin.

Een blik op de historie van het Belgische voetbal leert ons dat zo'n prestatie ongeëvenaard is, meldt Het Nieuwsblad. Nooit eerder stond een Belgische club op dit moment van het seizoen zo weinig tegentreffers toe. Dat die prestatie niet enkel in ons land straf is, blijkt bovendien uit de cijfers van de andere competities in Europa. Enkel in Portugal zijn er met Benfica (vijf) en Porto (zes) twee ploegen die minder tegengoals kregen. In de Portugese competitie zit men wel nog maar aan speeldag veertien ...

Niet te vloeren
Eén van de factoren die de Brugse achterhoede zo onoverwinnelijk maakt, is natuurlijk de komst van Simon Mignolet. De Rode Duivel brengt topkwaliteit mee onder de lat. Toch mag ook de rest van het elftal niet vergeten worden. Straf: van die acht tegendoelpunten wisten slechts drie (!) tegenstanders eentje te maken uit het veldspel. Vadis was afgelopen weekend dus pas de derde die daarin slaagde. Hij werd voorafgegaan door Nacer Chadli (RSC Anderlecht) en Samuel Bastien (Standard).