VP 11 Beste Transfers: van Mignolet tot Rezaei, de topaankopen van vorige zomer

VP 11 Beste Transfers: van Mignolet tot Rezaei, de topaankopen van vorige zomer

24-12-2019 11:00 Laatste update: 01-01-2020 13:00
16

De eindejaarsperiode staat voor de deur en dat is traditioneel een moment om even terug te blikken. VoetbalPrimeur schijnt zijn licht over de transfers van vorige zomer. Welke nieuwkomers waren een schot in de roos? Deze elf spelers behoorden de voorbije maanden tot de absolute smaakmakers op de Belgische velden.

Simon Mignolet - Club Brugge 
De missing link bij Club Brugge, dat sinds het vertrek van Mathew Ryan op zoek was naar stabiliteit onder de lat. Het bestuur van Blauw-Zwart investeerde fors om Mignolet te verlossen van zijn invallersrol bij Liverpool, maar heeft daar vooralsnog geen seconde spijt van gehad. We waren al een beetje vergeten hoe goed hij wel is. De 23-voudige international is de meest complete doelman in onze competitie en nog altijd één van de beste keepers in Europa. Met zijn leiderschap en présence heeft Mignolet een grote impact op de defensieve stabiliteit dit seizoen bij Club.

Nacer Chadli - RSC Anderlecht
De overstap van Chadli naar Anderlecht was misschien wel één van de meest verrassende van de transfermercato vorige zomer, want de Rode Duivel is eigenlijk veel te goed voor de Belgische competitie. Hij was de voorbije maanden de enige die offensief het verschil kon maken bij paars-wit. Ondanks enkele kleine blessures speelde Chadli vijftien matchen. Mede dankzij zijn zeven goals en vier assists heeft Anderlecht nog een waterkans om Play-Off 1 te halen. De Brusselaars hopen Chadli volgende zomer definitief in te lijven, maar als hij zo blijft spelen, zal dat héél moeilijk worden.

Elisha Owusu - KAA Gent
De nieuwste parel die Michel Louwagie naar KAA Gent haalde. Owusu werd voor amper één miljoen euro weggehaald uit de b-kern van Olympique Lyon, maar is ondertussen al een veelvoud waard. De Franse middenvelder integreerde zich moeiteloos in de ploeg van Jess Thorup. Hij speelde dit seizoen al dertig officiële matchen en is heel belangrijk voor het evenwicht bij de Buffalo's. Door de aanwezigheid van de defensief sterke Owusu kunnen Sven Kums en Vadis Odjidja zich aanvallend uitleven en het spel verdelen.

Simon Deli - Club Brugge
De rots in de branding achteraan bij Club Brugge. De Ivoriaan werd afgelopen zomer voor een spotprijsje (2,5 miljoen euro) weggeplukt bij Slavia Praag als vervanger van Stefano Denswil. Deli had geen aanpassingsperiode nodig en groeide meteen uit tot een steunpilaar in de ploeg van Philippe Clement. De linksvoetige verdediger is sterk in de duels, bijna onklopbaar in de lucht en levensgevaarlijk op stilstaande fases. Deli scoorde al belangrijke goals in de kwalificatiematchen voor de Champions League en in de competitie.

Olivier Deschacht - Zulte Waregem
Wie had gedacht dat Deschacht nog in dit soort lijstje zou verschijnen? Terwijl niemand geloofde in de ondertussen 38-jarige verdediger, nam Franky Dury een berekend risico door hem een contract aan te bieden bij Zulte Waregem. Uiteindelijk blijkt het een uitstekende investering. Deschacht was tot begin december basisspeler bij een ploeg die volop meedoet voor Play-Off 1. Een schouderblessure gooide roet in het eten, maar na de winterbreak zal Deschacht gewoon opnieuw zijn plaats afdwingen.

Selim Amallah - Standard Luik
De aanvallende middenvelder is momenteel één van de grote uitblinkers bij Standard. Amallah werd door de Rouches binnengehaald na een uitstekend seizoen bij Excelsior Moeskroen en trok de goede lijn door in de Vurige Stede. Hij pakte meteen een basisplaats onder Michel Preud'homme en kwam 24 keer in actie (in alle competities samen). De Marokkaan is één van de meest productieve spelers bij Standard. Amallah scoorde al acht goals. Alleen Maxime Lestienne doet beter met tien stuks.

Wesley Hoedt - Royal Antwerp FC
Bij Antwerp schrokken ze zich waarschijnlijk een hoedje toen eind augustus bleek dat deze verdediger openstond voor een uitleenbeurt aan de Great Old. In augustus 2017 betaalde Southampton nog zestien miljoen euro om de Nederlander weg te plukken bij Lazio Roma. Na die transfer ging het bergaf, maar in de Belgische competitie toont Hoedt opnieuw zijn klasse. Hij zorgt voor stabiliteit in de defensie van Antwerp en dat kan belangrijk zijn in een mogelijke titelstrijd. De club beschikt over een aankoopoptie en zal daar waarschijnlijk graag gebruik van maken.

Laurent Depoitre - KAA Gent
AA Gent zorgde vorige zomer voor een stunt door publiekslieveling Depoitre terug te halen naar de Ghelamco Arena. Na een mager seizoen -zonder goals- in de Premier League bij Huddersfield had de aanvaller enorm veel honger. Depoitre schoot als een komeet uit de startblokken en scoorde tijdens zijn eerste zes maanden bij de Buffalo's veertien keer in alle competities samen. Samen met Jonathan David en Roman Yaremchuk vormt hij misschien wel het gevaarlijkste aanvalstrio in de Belgische competitie.


Hendrik Van Crombrugge - RSC Anderlecht

Zonder deze 26-jarige international zou Anderlecht nog lager staan in de rangschikking van de Jupiler Pro League. De 'doelman met goede voeten' kwam op aangeven van Vincent Kompany naar de recordkampioen en hij heeft dat vertrouwen nog niet beschaamd. Zijn -soms miraculeuze- reddingen hebben al verschillende punten opgebracht. Hij stond ook meteen op als één van de leiders van het nieuwe Anderlecht. Met deze Van Crombrugge heeft paars-wit een betrouwbaar sluitstuk voor de komende jaren.

Cyle Larin - Zulte Waregem
De Canadese aanvaller werd de voorbije jaren meermaals gelinkt aan Belgische ploegen. Het was Zulte Waregem dat hem vorige zomer wist te strikken op huurbasis. Daar zal de ploeg van Franky Dury geen spijt van hebben. Larin scoorde al zeven keer in de competitie en twee keer in de Beker van België. Mede door zijn doelpunten staat Essevee in de halve finales van de beker en doet het mee voor Play-Off 1. De club bedong een aankoopoptie bij Besiktas en die zal naar alle waarschijnlijkheid volgende zomer gebruikt worden.

Kaveh Rezaei - Sporting Charleroi
Bij Club Brugge was het geloof in de Iranese aanvaller helemaal verdwenen. Ondanks zijn prijskaartje van vijf miljoen euro werd Rezaei na één seizoen in het Jan Breydelstadion al teruggestuurd naar Sporting Charleroi. In het vertrouwde nest bloeide de spits weer open. Na een moeizame start onder Karim Belhocine geraakte Rezaei eind oktober helemaal onder stoom. Sindsdien scoorde hij zeven keer in de competitie. Mede dankzij zijn doelpunten is Charleroi een te duchten kandidaat voor Play-Off 1.

Wie is volgens jullie de beste zomertransfer? Stem nu in onze poll. Hebben we een speler over het hoofd gezien? Schrijf dan jullie suggestie bij de reacties.