Beerschot volgt voorbeeld van Antwerp-fans met opvallende open brief

Beerschot volgt voorbeeld van Antwerp-fans met opvallende open brief

23-12-2019 08:45
3

Walter Damen, de ondervoorzitter van Beerschot, heeft een open brief de wereld ingestuurd. Daarin geeft hij aan dat voetbalfans veel te hard worden aangepakt. De harde kern van Antwerp had eerder deze maand al net dezelfde boodschap.

"Voetbalsupporter zijn zal binnenkort gepaard gaan met een handleiding", aldus Damen. "Misschien zelfs ook nog met een individueel contract waarbij er wordt ondertekend wat men mag zeggen of niet en met als bijlage een niet-limitatieve lijst met woorden die verbannen moeten worden. Strenger dan in de maatschappij. Strenger dan op sociale media, want daar mag alles."

Fans worden aan de lopende band bestraft. "Wie in een stadion een verkeerd woord, gebaar of eender wat doet dat door sommigen als maatschappelijk ongepast wordt beschouwd, word je stevig gestraft: de supporter met een maandenlang stadionverbod en de club met een geldboete, en dit allemaal onder het mom van het ideaalbeeld dat voetbal zo zuiver mogelijk moet zijn."

Damen vindt dat onrealistisch. "De supporter moet moeder Teresa en Gandhi in één persoon zijn. Spelers die daarentegen bewust penalty’s uitlokken, collega-voetballers een kaart proberen aan te smeren of doelbewust op het veld liggen te kronkelen 'van de pijn' krijgen eerst een resem waarschuwingen. Een supporter die echter in een emotionele bui een handeling stelt of een woord uitschreeuwt, is uiteraard niet meer welkom. Zij moeten keihard gesanctioneerd worden."