Pijnlijk weerzien met Chelsea voor Mourinho: karatetrap, rood Son en apengeluiden

22-12-2019 19:29

Tottenham Hotspur en José Mourinho hebben zondagmiddag een gevoelige nederlaag moeten slikken. Uitgerekend tegen stadgenoot Chelsea – waar de Portugees in het verleden grote successen vierde – liepen de Noord-Londenaren aansluiting met de Champions League-plekken mis: nummer vier Chelsea breidde het onderlinge gat uit naar zes punten.

De thuisploeg, met Jan Vertonghen en Toby Alderweireld in de basis oogde voor rust tandeloos en ging met een 0-2 achterstand rusten, dankzij twee treffers van Willian. De Braziliaan opende na een klein kwartier de score met een venijnige uithaal in de lange hoek. Nadat Harry Kane twee kansen op de gelijkmaker kreeg, verdubbelde Chelsea vlak voor rust op curieuze wijze de marge. Doelman Paulo Gazzaniga torpedeerde Marcos Alonso met een belachelijke karatetrap, maar de bal ging pas na inmenging van de VAR op de stip: Willian hield het hoofd koel en zorgde voor 0-2.

Na een uur spelen kwam de VAR weer in actie. Heung-Min Son trapte na in duel met Antonio Rüdiger: arbiter Anthony Taylor trad aanvankelijk niet op, maar gaf de Zuid-Koreaan op advies van de videoarbiter alsnog rood. De tien man van Tottenham speelden een verloren wedstrijd tegen The Blues, die hun 0-2 voorsprong koesterden en vasthielden tot het laatste fluitsignaal. De inbreng van Michy Batshuayi bracht niets meer op voor Chelsea. De slotfase werd nog ontsierd door racistische geluiden ten koste van Rüdiger.

Mourinho en de zijnen hadden op gelijke hoogte kunnen komen met de nummer vier, maar zien Chelsea nu juist uitlopen naar zes punten. De regerend Europa League-winnaar verstevigt zijn cruciale vierde plek, die genoeg is voor Champions League-voetbal: de nummers vijf en zes - Sheffield United en Wolverhampton Wanderers - staan op respectievelijk vier en vijf punten afstand.