VP Onder de loep: Manchester United, grootmacht op zoek naar oude glorie

VP Onder de loep: Manchester United, grootmacht op zoek naar oude glorie

17-12-2019 21:15 Laatste update: 19-12-2019 23:15
2

Het ambitieuze Club Brugge moet het in de Europa League opnemen tegen Manchester United. VoetbalPrimeur.be neemt de Engelse topclub onder de loep voor het Europese tweeluik.

Historie
Manchester United is historisch gezien nog steeds een grootmacht. Na het tijdperk van Sir Alex Ferguson gaat het een tijdje minder, maar de club heeft nog altijd het statuut van Europese topclub. De 20-voudig Premier League-winnaar driemaal de Champions League en in 2017 won het nog de Europa League.

The Mancunians schakelde in de kwartfinale RSC Anderlecht uit. Op Anderlecht werd het 1-1 en ook in eigen huis was de stand na 90 minuten 1-1. In de verlengingen zorgde Marcus Rashford voor de verlossende 2-1. In de finale klopte Manchester United Ajax met 0-2.

Club Brugge speelde in het verleden al twee keer tegen Manchester United. Vier jaar geleden speelden beide teams tegen elkaar voor de play-offronde van de Champions League. Op Old Trafford werd het 3-1 en in het Jan Breydelstadion ging Blauw-Zwart kansloos te onder met 0-4.

Europa League
Manchester United werd eerste in Groep L van de Europa League. Er werd enkel verloren van Astana, dat waren overigens ook de enige drie punten van de Kazachse ploeg. AZ kon ManU op 0-0 houden, maar de andere wedstrijden won Manchester United allemaal. Met een 13 op 18 werd het groepswinnaar.

Coach
Sinds Sir Alex Ferguson is Manchester United op zoek naar de juiste match als hoofdtrainer. Oud-speler Ole Gunnar Solksjaer leek de goede weg ingeslagen, maar de resultaten onder de Noor vallen dit seizoen echter ook tegen. Manchester United staat op een teleurstellende zesde plek en kan de aansluiting maar niet vinden met de top vier.

Dat betekent dus dat de snelste weg naar de Champions League eindwinst in de Europa League is. The Red Devils zullen het Europese tornooi zeker serieus nemen. De manschappen van Solksjaer wisselen overigens topprestaties af met mindere. Zo werd er dit seizoen wel een knappe overwinning geboekt op het veld van rivaal Manchester City.

Belangrijke spelers
Marcus Rashford is met zijn snelheid en dribbels een gevaar voor elke tegenstander. Ook het jong geweld van Daniel James en Anthony Martial zijn een constante dreiging. Manchester United is de ideale ploeg voor de omschakeling en dat toonden ze dit seizoen al meerdere malen.

Zo werd Chelsea twee keer geklopt, won het van revelatie Leicester City, wist het als enige om het ongenaakbare Liverpool op een gelijkspel te houden en won het op het veld van Manchester City. Tegen de mindere goden, waar ze zelf het spel moeten maken, gaat het echter een pak minder.

Doelman David De Gea is nog steeds een topkeeper, maar niet meer zo beslissend als voordien. Op het middenveld wacht Solksjaer nog steeds op sterspeler Paul Pogba. De Fransman lijkt echter naar een transfer naar Real Madrid te lonken. Achterin staat de dure Harry Maguire ook niet altijd stevig op zijn benen.

Conclusie
Manchester United is top tegen de toppers, maar een pak minder tegen de ‘kleintjes’. Club Brugge maakt zeker een kans, maar Blauw-Zwart durft soms met lef en aanvallend voetbal spelen. Dan lijken The Red Devils net het gevaarlijkst met de snelle omschakeling. Overigens wil ManU ook via de Europa League rechtstreeks naar de Champions League dus zal het de wedstrijden tegen Club Brugge niet licht opnemen.