VP Onder de loep: AS Roma, talent ondersteund door ervaring

VP Onder de loep: AS Roma, talent ondersteund door ervaring

17-12-2019 20:15 Laatste update: 19-12-2019 23:45
4

KAA Gent neemt het in de Europa League op tegen AS Roma. VoetbalPrimeur neemt de Italiaanse club onder de loep voor de Europese confrontatie.

Historie
AS Roma is nog op zoek naar een eerste Europese titel. De Romeinen schakelden in 2018 nog wel FC Barcelona uit in de halve finales van de Champions League. In Spanje werd het 4-1, maar thuis zorgde AS Roma voor een ongelofelijke stunt door met 3-0 te winnen in het Stade Olimpico.

Na de loting werd de bikkelharde pandoering van tien jaar geleden weer bovengehaald. AS Roma ging in de Europa League met 1-7 winnen in het toenmalige Ottenstadion. Thuis werd KAA Gent ook opzijgezet met 3-1. KAA Gent speelde overigens met deze elf: Jorgacevic, Grondin, Wils, Suler, Hanstveit, Azofeifa, Smolders, Maric, De Smet, Leye, Ljubijankic.

Europa League
AS Roma werd tweede in Groep J van de Europa League. De Italianen moesten het Turkse Basaksehir voorlaten met een puntje verschil. AS Roma speelde maar liefst drie keer gelijk (2x tegen Wolfsberger) en kon twee keer winnen. Enkel op het veld van Borussia Mönchengladbach ging het onderuit (2-1).

In de Serie A draait AS Roma mee bovenin. De Romeinen staan op een vierde plek met 32 punten uit 16 wedstrijden. Cagliari heeft nog wel een wedstrijd te goed en volgt op drie punten. Leider Inter en Juventus tellen 39 punten.

Coach
Paulo Fonseca staat sinds dit seizoen aan het roer bij AS Roma. Daarvoor zat de Portugees bij het Oekraïense Shakhtar Donetsk. Fonseca kiest ervoor om met een targetman te spelen en veel gevaar komt ook via de flanken en voorzetten van de backs. De coach onderschat KAA Gent alvast niet.

"AA Gent is een goede ploeg die derde staat in de competitie. Ze wonnen hun groep met toch ploegen als Wolfsburg en Saint-Etienne. We gaan twee zware matchen tegemoet", liet hij weten. AS Roma won in de groepsfase overigens maar één wedstrijd en eindigde achter Basaksehirspor als tweede.

Belangrijke spelers
Edin Dzeko is de targetman en hét aanspeelpunt van AS Roma. De spits is inmiddels al 33 jaar, maar nog steeds zeer belangrijk. Met zijn 1m93 weegt de kopbalsterke aanvaller nog altijd op elke verdediging. Ook langs de flanken zien we ervaring met Aleksandar Kolarov (34 jaar) en Alessandro Florenzi (28 jaar).

Centraal achterin komen we Federico Fazio en Chris Smalling tegen. 1m95 en 1m94 groot zijn de twee torens een sterke vesting in de defensie. Smalling was bij Manchester United soms het mikpunt van spot, maar presteert bij AS Roma zeer naar behoren.

De creativiteit bij AS Roma moet van de jeugd komen. Lorenzo Pellegrini en Nicolò Zaniolo zijn 23 en 20 jaar, maar zijn een vaste waarde bij de Romeinen. De youngsters Cengiz Under en Justin Kluivert worden dan weer ondersteund door Henrikh Mkhitaryan en Javier Pastore.

Conclusie
AS Roma is een ploeg in opbouw met veel jong talent dat ondersteund wordt door enkele ervaren pionnen. De altijd scorende Dzeko wordt een helse opdracht om uit de match te houden. 1-7 zal het niet worden, want KAA Gent staat dit seizoen vooral bekend om zijn sterke thuisreputatie. Dat zal het nu moeten bevestigen tegen Europese subtopclub AS Roma.