De Champions League: verre van een competitie voor de kleine landjes

De Champions League: verre van een competitie voor de kleine landjes

Gepubliceerd: zondag 15 december 2019 om 13:01zo 15-12-2019 om 13:01

De laatste jaren is de Champions League niet meteen spannend te noemen. De clubs uit de G5-landen beslissen over de winnaar, de kleintjes sprokkelen met moeite punten. Toch zijn er af en toe enkele 'kleine' clubs die wél weten te overtuigen. Al is dat bijzonder beperkt.

De laatste tien jaar is het bijna onmogelijk geworden voor clubs uit landen die niet uit de G5 komen om in de groepsfase bij de eerste twee te eindigen en door te stoten naar de volgende ronde. In totaal slaagden amper zeventien clubs daarin.

Zo hebben ook Belgische clubs het bijzonder moeilijk. KAA Gent was de enige club in de laatste tien seizoenen die kon overwinteren in de Champions League. Dat deed het in het seizoen 2015-2016, toen het in een groep zat met Zenit Sint-Petersburg, Valencia en Olympique Lyon.

Onder andere Club Brugge, RSC Anderlecht en KRC Genk namen ook deel aan de Champions League, maar slaagden er in de laatste tien seizoenen niet in om bij de eerste twee ploegen in hun groep te eindigen.

Baas van kleine landjes
Als we naar de kleine landen kijken, is het vooral FC Porto dat zich wist te plaatsen voor de volgende rondes. Het slaagde er maar liefst vijf keer in om te overwinteren in de Champions League. Eerste achtervolgers zijn Shakhtar (vier keer), Zenit Sint-Petersburg (drie keer), Benfica (drie keer) en FC Basel (drie keer).

Ook onze noorderburen uit Nederland hebben het moeilijk om voor CL-overwinteraars te zorgen. PSV slaagde erin in 2015/2016, Ajax kende de glansrijke CL-campagne afgelopen seizoen.

In totaal zag men bij Portugal acht keer een ploeg overwinteren. Oekraïne achtervolgt met vijf ploegen. Rusland kon vier een ploeg afleveren. Turkije (drie), Zwitserland (drie), Schotland (één), Cyprus (één), Griekenland (één), Denemarken (één) en België (één) zijn de overige landen met overwinteraars op het Kampioenenbal.

Veel beterschap lijken we ook niet meteen te gaan krijgen. Het verschil tussen de grotere landen en de kleintjes wordt enkel maar groter. Dat werd dit seizoen nog eens pijnlijk duidelijk, zo overleeft er geen enkele ploeg uit een klein land de groepsfase van de Champions League.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws