Harde kern van Antwerp trekt aan alarmbel: Het loopt de spuigaten uit

Harde kern van Antwerp trekt aan alarmbel: "Het loopt de spuigaten uit"

Gepubliceerd: zondag 15 december 2019 om 07:15zo 15-12-2019 om 07:15

De harde kern van Antwerp heeft een open brief gestuurd naar het bestuur. Zij hopen zo een einde te maken aan de 'criminalisering' van de voetbalsupporters. Ze vrezen dat het rauwe en vurige DNA van Antwerp in gevaar komt, onder meer ook na het befaamde trommelverbod.

"Antwerp is écht, authentiek en dus ongekunsteld", staat te lezen in die brief. "Echte voetbalfans zijn niet maakbaar. En op Antwerp al helemaal niet. Als je dat probeert, dan krijg je zoiets als Gent, waar men luidsprekers op het volk moet richten om er iets van te horen. Willen we dat in Deurne?"

Antwerp strijdt meer en meer tegen pyrotechnisch materiaal en roept zelf op om komaf te maken met baldadig gedrag. Ook het trommelverbod gaat volgens de harde kern een brug te ver. "Bezoekende fans moeten het verdomde recht hebben om irritant te zijn. Net zoals alle Antwerpfans het recht moeten hebben om zichzelf te zijn. Met de nadruk op alle. Omdat de Bosuil de hel van Deurne-Noord moet blijven. Een eigenheid die we vandaag helaas in sneltreinvaart aan het verliezen zijn."

De harde kern vreest vooral een cinemapubliek op de Bosuil. "Het loopt stilaan de spuigaten uit. Je mag niks 'aanstootgevends' meer roepen, geen gebaren maken, geen pyrotechnisch materiaal meer gebruiken, niet meer op een hek postvatten, niet meer zonder combi op verplaatsing gaan, alle spandoeken moeten eerst gelezen worden... Dit heeft al lang niets meer te maken met bestrijding van hooliganisme."

Verkeerde dingen
De schrijvers geven wel toe dat er af en toe verkeerde dingen gebeuren. "Er zijn grenzen, ook aan beleving. Niemand zal dat betwisten. Maar je lost problemen niet op door ganse groepen te stigmatiseren in een good-against-bad verhaal of door een subcultuur compleet te verguizen. Sancties dienen individueel te worden opgelegd; gebaseerd op bewezen feiten, die bovendien effectief een sanctie verdienen. Football is passion, not a crime! En dat moet zo blijven."

De volledige brief is HIER te lezen.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Poll

Hebben ze gelijk?

(658 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws