Houdini-act van Atalanta dankzij doelpunt van Castagne in Champions League

11-12-2019 20:58 Laatste update: 21:04

Atalanta Bergamo heeft woensdagavond gestunt door toch nog als nummer twee door te gaan naar de knock-outfase van de Champions League. De Italianen wonnen met 0-3 bij Shakhtar Donetstk en zagen Dinamo Zagreb verliezen van Manchester City. In Kroatië werd het 1-4.

Dinamo Zagreb - Manchester City 1-4
Maar liefst drie ploegen konden zich in de laatste speelronde nog plaatsen voor de volgende ronde van het kampioenenbal. Dinamo Zagreb had een wonder nodig, maar was hard op weg naar een stunt nadat toptalent Dani Olmo Man City al snel op achterstand zette. Op dat moment stond het nog 0-0 in Oekraïne, waardoor Zagreb virtueel door zou gaan.

Nadat Gabriel Jesus nog voor de rust gelijkmaakte, stond Shakhtar plots weer op een virtuele tweede plek. De Braziliaan completeerde zijn hattrick na de rust, waardoor de kansen van Zagreb zo goed als verkeken waren. Toen Phil Foden er in de slotfase nog 1-4 van maakte was het definitief gedaan in Zagreb. Kevin De Bruyne bleef de hele match op de bank.

Dinamo wist vijf punten te verzamelen in Groep C.

Shakhtar Donetsk - Atalanta Bergamo 0-3
Atalanta begon de laatste speelronde als hekkensluiter in Groep C en had eveneens een wonder nodig om zich nog te kwalificeren voor de volgende ronde. De Italiaanse ploeg verloor de eerste drie groepswedstrijden, maar rechtte de rug in de laatste drie.

Atalanta kreeg volop kansen in de openingfase, maar maakte die niet af. Shakhtar kon slechts sporadisch speldenprikjes uitdelen. Pas in de tweede helft barstte de wedstrijd los. Zagreb stond al op een ruime achterstand tegen City en dus wist Atalanta wat er moest gebeuren. De Serie A-club kwam na 66 minuten op voorsprong door Timothy Castagne, maar zijn goal werd in eerste instantie afgekeurd vanwege buitenspel. Nadat de VAR zich ermee bemoeide werd de goal toch goedgekeurd: 0-1.

Op dat moment klom Atalanta naar de tweede plek en was Shakhtar veroordeeld tot het spelen van Europa League-voetbal. Het kon voor Atalanta niet meer mis toen Ruslan Malinovsky er tien minuten voor tijd 0-2 van maakte. Ismaily Gonçalves dos Santos kon namens Shakhtar nog wat terugdoen, maar faalde in de afwerking. In de allerlaatste minuut van de blessuretijd maakte Robin Gosens (ex-Heracles Almelo) er nog 0-3 van.

Atalanta eindigt de poulefase met zeven punten. Shakhtar heeft er zes en gaat naar de Europa League.