We subsidiëren een systeem van mensenhandel en daar moet een einde aan komen

"We subsidiëren een systeem van mensenhandel en daar moet een einde aan komen"

Gepubliceerd: donderdag 5 december 2019 om 19:35do 05-12-2019 om 19:35

Er is de laatste weken opnieuw veel commotie over de fiscale voordelen van de Belgische voetbalclubs. Profvoetballers krijgen een stevige korting en moeten maar een heel beperkte RSZ-bijdrage betalen. Een doorn in het oog van Hans Vandeweghe, die hoopt dat de politiek komaf maakt met dit systeem.

"Wat is er nu zo moeilijk aan om te zeggen dat het een hoogst onrechtvaardig subsidiesysteem is om enerzijds de mensenhandel in het voetbal in stand te houden en anderzijds een beroepsgroep vijftien miljoen euro per club per seizoen toe te stoppen om die clubs in staat te stellen om een gemiddeld salaris van 323.000 euro per jaar te betalen?", stelde Vandeweghe in De Tribune bij Radio 1.

Volgens de journalist krijgen voetbalclubs te veel voordelen in vergelijking met andere sectoren. "Als dit in een andere beroepsgroep of sector zou gebeuren, zou er een mars in Brussel zijn. Ik vind het verschrikkelijk. Zorg dat het systeem wordt afgeschaft of dat de voordelen herverdeeld worden over andere sporten. Het voetbal krijgt een ontzettende bevoordeling vanuit de overheid. Dit systeem moet veel eerlijker worden."

Nederland als voorbeeld
Vandeweghe opperde verder dat België zich moet spiegelen aan Nederland en bijvoorbeeld het minimumloon voor niet-EU-spelers moet optrekken. "We zullen toch moeten gaan naar een systeem dat lijkt op dat van Nederland. We zijn gewoon mensenhandelaars in het voetbal."

"Het draait om: import van jonge spelers uit niet-EU landen - want die moet je niet te veel betalen - en daar een grote meerwaarde op creëren. Dit kan niet de finaliteit zijn van het voetbal en dit is niet iets waar we subsidies aan moeten geven. Wij subsidiëren dat systeem en daar moet een einde aan komen", besloot Vandeweghe.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws