UEFA-baas heeft plannen met de VAR: Een buitenspelmarge is goed idee

UEFA-baas heeft plannen met de VAR: "Een buitenspelmarge is goed idee"

Gepubliceerd: woensdag 4 december 2019 om 17:08wo 04-12-2019 om 17:08

Laatste update: woensdag 4 december 2019 om 17:40wo 04-12-2019 om 17:40

Aleksander Ceferin, de grote baas van de UEFA, is de frustraties omtrent de VAR beu. De Sloveen heeft zelf enkele voorstellen om het probleem aan te pakken, dat weet Het Laatste Nieuws.

Ceferin hekelt de tekortkomingen van de VAR. "In elk land wordt het anders toegepast", opent hij zijn betoog. "In Engeland kijken ze niet eens en in Italië nemen ze een halfuur de tijd. Dat is een zootje. Assistent-scheidsrechters vlaggen ook niet meer en spelers wachten met het vieren van een doelpunt", lijst Ceferin enkele tekortkomingen op.

Ceferin heeft echter zijn huiswerk gedaan en kwam ook met een concreet voorstel dat een deel van de frustraties moet wegnemen. "Als je nu als speler een grote neus hebt, sta je volgens de VAR buitenspel.  De strepen die buitenspel weergeven worden getekend door de VAR en zijn dus subjectief", redeneert hij. "Daarom hebben we als UEFA een voorstel in de maak dat we binnenkort willen voorleggen: Bepaal een buitenspelmarge van tien of twintig centimeter."

Buitenspel is echter niet de enigste bron van frustraties die Ceferin wil aanpakken, ook de handsregel moet eraan geloven. "Het is helemaal niet duidelijk wat nu wel of niet hands in. Daar moet duidelijkheid in geschept worden. We mogen niet verwachten dat de scheidsrechter de rol van psycholoog speelt en bepaalt of het al dan niet met opzet was of niet", aldus Ceferin.

Je zou gaan vermoeden dat Ceferin liefst helemaal geen VAR meer heeft, dat is echter niet het geval. "Ik ben geen fan van de VAR, maar het afschaffen gaat niet meer. Geen VAR bij een EK of WK, dat kan niet meer. Er zijn ook veel competities die vragende partij zijn voor de VAR", aldus de Sloveen.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Lees meer over: Champions League

Poll

Ben jij voorstander van een buitenspelmarge?

(155 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws