De meest onvoorspelbare ploeg van België: openingsgoal betekent niets bij Antwerp

De meest onvoorspelbare ploeg van België: openingsgoal betekent niets bij Antwerp

Gepubliceerd: woensdag 4 december 2019 om 16:35wo 04-12-2019 om 16:35

Royal Antwerp FC plaatste zich dinsdagavond voor de kwartfinales van de Croky Cup. Na een bekerwedstrijd met wisselende scenario's (3-3) klopte The Great Old KRC Genk na strafschoppen. Bij Antwerp is er dit seizoen één constante: het kan alle kanten uit.

Waar Antwerp in haar eerste twee seizoenen na de grote terugkeer op het hoogste niveau het toonbeeld van standvastigheid was, zijn er deze jaargang geen zekerheden meer bij Stamnummer Eén. Terwijl Antwerp in de maanden september en oktober nauwelijks een vroege voorsprong wist te benutten, is de traditieclub uit Deurne-Noord de laatste weken uitgegroeid tot een team dat zich uit heikele situaties weet te voetballen.

Grote conclusie: het openingsdoelpunt maken betekent erg weinig in wedstrijden van Antwerp. In liefst acht (!) van haar zeventien duels in de Jupiler Pro League tot nu toe ging de ploeg die als eerste het net wist te vinden, niét met de drie punten naar huis. Dat is zowat één op de twee wedstrijden dus, straffe cijfers. Een meevaller voor Antwerp is dat het kwartje steeds vaker in het voordeel van The Great Old kantelt.

Van frustraties naar mentale kracht
Lange tijd leek Antwerp er maar niet in te slagen een wedstrijd dood te maken. In vijf JPL-duels konden de troepen van Laszlo Bölöni de zege niet over de streep trekken ondanks de openingstreffer. In totaal lieten ze zo twaalf punten schieten. Een overzichtje:

Duels waarin Antwerp op voorsprong kwam en niet won:
Op KV Oostende: Dieumerci Mbokani maakt 0-1, duel eindigt op 1-1;
Thuis tegen Standard: Lior Refaelov en Mbokani zorgen voor 2-0, duel eindigt op 2-2;
Op KV Mechelen: Mbokani maakt 0-1, duel eindigt op 3-1;
Op KRC Genk: Didier Lamkel Zé en Ivo Rodrigues maken 0-2, duel eindigt op 2-2;
Op Royal Excel Moeskroen: Mbokani maakt 0-1, duel eindigt op 3-1.

De laatste weken heeft Antwerp die tendens echter omgebogen. Integendeel, in de recente toppers wist The Great Old de rug net te rechten na een vroege achterstand. Zo mocht het acht (onverhoopte?) punten bijschrijven op de rekening.

Duels waarin Antwerp op achterstand kwam en toch nog won:
Thuis tegen Club Brugge: Siebe Schrijvers maakt 0-1, duel eindigt op 2-1;
Thuis tegen KAA Gent: Roman Yaremchuk maakt 0-1, duel eindigt op 3-2;
Op Gent: Opnieuw Yaremchuk maakt 1-0, Zinho Gano zorgt in slotminuut voor 1-1.

Op alle fronten
Overigens vertoont Antwerp niet alleen in de Jupiler Pro League gekke kuren. In de Play-Offs van de Europa League liet de oudste club van het land óók al een voorsprong schieten, tot twee keer toe zelfs. Zowel in de uit- als de thuiswedstrijd tegen AZ Alkmaar kwam Antwerp 1-0 voor. Uiteindelijk trokken de Nederlanders aan het langste eind na verlengingen.

Tot slot leverde ook de Croky Cup al het nodige spektakel op op de Bosuil. In de 1/16e finales kwam Sporting Lokeren na een handvol seconden al op voorsprong in Deurne-Noord. Antwerp zou verlengingen nodig hebben om de Waaslanders uit te schakelen: 4-2. Deze dinsdag was het dus wéér van dat tegen Genk. Antwerp kwam vroeg achter, knokte zich naar 2-1, moest uiteindelijk verlengingen toestaan, gaf in die verlengingen opniéuw een voorsprong uit handen en haalde het finaal na strafschoppen.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws