Play Sports en Proximus dreigen JPL te verliezen, goed voor portemonnee kijkers?

Play Sports en Proximus dreigen JPL te verliezen, goed voor portemonnee kijkers?

Gepubliceerd: maandag 2 december 2019 om 18:27ma 02-12-2019 om 18:27

Laatste update: maandag 2 december 2019 om 18:44ma 02-12-2019 om 18:44

Het Belgisch voetbal staat voor een bijzonder belangrijke periode. Niet op het veld, wel daarnaast. Zo wordt er de komende weken onderhandeld over het TV-contract. Er komen mogelijk ook grote veranderingen aan.

Het huidige contract loopt komende zomer af, waardoor er weer moet onderhandeld worden over een nieuw TV-contract. Het Italiaanse MP & Silva betaalde de voorbije jaren tachtig miljoen euro per jaar voor de rechten, nu hoopt men zo'n honderd tot zelfs 120 miljoen euro te kunnen ontvangen.

De verandering(en) voor de kijker
Bij de Pro League wil men ook meer inzetten op de online belevenis van een fan. Zo kunnen geïnteresseerde bedrijven ook bieden op de rechten van 'near live clips', beelden van de belangrijkste en opmerkelijkste fases van en rond een wedstrijd die op het web worden bekeken. De kijker zou daardoor voor belangrijke fases geen abonnement bij Proximus of Telenet (Play Sports) meer nodig hebben, maar beelden kunnen bekijken via een online abonnement.

"Kandidaat-rechtenhouders zullen kunnen opteren voor een traditioneel tv-aanbod, maar ook voor een zogenaamd afzonderlijk “Over-The-Top”-formule, vergelijkbaar met een Netflix-abonnement, dat je kan bekijken via je smart-tv of app", legt Leander Monbaliu, head of legal and rights uit bij Het Laatste Nieuws.

De portemonnee
Naar verluidt tonen Mediapro, een Spaans bedrijf, en Orange en Eleven Sports interesse om de 'klassieke' rechten in handen te krijgen. Er wordt verwacht dat zij een bod zullen doen op de rechten voor het Belgisch voetbal.

Voor de online rechten toont het Brits bedrijf DAZN interesse. Het bedrijf is gespecialiseerd in het streamen van sportwedstrijden, waardoor je in de toekomst mogelijk dus ook Belgische wedstrijden live kan bekijken op je computer, smartphone of smart TV.

Dat kan ook een impact hebben op de portemonnee van de kijker. Een abonnement bij Play Sports of Proximus kost jaarlijks meer dan €200 (abonnement sport + normaal abonnement). Ter vergelijking, een jaarabonnement bij DAZN kost €120.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws