Anderlecht lijdt opnieuw pijnlijke nederlaag en ziet Play-Off 1 verder wegglijden

01-12-2019 16:23 Laatste update: 16:37
100

Een nieuwe blamage voor RSC Anderlecht. De ploeg van Frank Vercauteren verloor zondagnamiddag met 3-2 tegen KV Oostende na een bizarre wedstrijd. Play-Off 1 halen wordt daardoor nog een beetje moeilijker.

Speler/manager Vincent Kompany stond tot ieders verbazing in de basis bij paars-wit, maar zijn ploeg moest al snel achtervolgen in de Versluys Arena na gestuntel in de verdediging. Hendrik Van Crombrugge kreeg een terugspeelbal van Marco Kana niet onder controle, Joseph Akpala was er als de kippen bij om de profiteren en de 1-0 in het doel te deponeren. Een dramatische start voor Anderlecht, dat voor de rust nooit in de wedstrijd geraakte.

Kompany in de fout
De beste kans voor de bezoekers was halfweg de eerste periode voor Kemar Roofe, maar zijn kopbal op een voorzet van Sambi Lokonga verzeilde naast de kooi van William Dutiot. Pech voor Anderlecht, want twee minuten later stond de 2-0 op het scorebord. Kompany verkeek zich op een lange bal, waardoor Akpala alleen naar Van Crombrugge trok. Zijn schot werd in eerste instantie nog gered door de doelman, maar de goed gevolgde Michiel Jonkheere kon de rebound benutten.

Op slag van rust was Jonkheere zelfs dicht bij de 3-0. De ver uitgekomen Van Crombrugge duwde het leer in zijn voeten, maar Jonkheere besloot van heel ver nipt naast de lege goal. Meteen na de pauze ontsnapte Anderlecht opnieuw aan een derde doelpunt. Van Crombrugge pareerde het schot van de doorgebroken Fashion Sakala en Akpala kopte de rebound onbegrijpelijk naast.

VAR-momentje
Anderlecht kwam niet meteen beter in de wedstrijd, maar het kreeg wel snel een uitstekende kans om de aansluitingstreffer te maken. Kemar Roofe mocht aanleggen vanop de penaltystip na handspel van Ndembe, maar de inzet van de Engelse spits werd gestopt door Dutoit. In het geharrewar daarna wees scheidsrechter Nicolas Laforge opnieuw naar de stip, maar na tussenkomst van de VAR werd die beslissing teruggedraaid.

Oostende hield relatief makkelijk stand tegen Anderlecht, waar echt niets wilde lukken. Na zijn penaltymisser liet Roofe opnieuw een dot van een kans liggen. Hij duwde een uitstekende voorzet van Doku van dichtbij over. Even later botste de aanvaller van paars-wit op Dutoit. De thuisploeg daarentegen bleef loeren op de counter en kwam in de slotfase nog een paar keer gevaarlijk opzetten.

Sakala vertrok als een speer op links, maar kon zijn actie niet doorzetten tot in de zestien. Dat kan Andrew Hjulsager wél. Hij slalomde enkele verdedigers voorbij en prikte de 3-0 voorbij Van Crombrugge tegen de touwen. Het kon nog pijnlijk worden toen Sakala opnieuw kon doorbreken. De goed uitgekomen Van Crombrugge bracht echter redding.

Heropstanding?
De Anderlecht-supporters hadden genoeg gezien van de slappe vertoning van hun ploeg en dreigden ermee het veld te betreden na de 3-0. De stewards kwamen meteen ter plaatse en net op dat moment kon paars-wit scoren. Na een knappe actie van de ingevallen Jérémy Doku kon Nacer Chadli -tot op dat moment helemaal onzichtbaar- vanuit een scherpe hoek de 3-1 maken.

Anderlecht leek een beetje moed te putten uit het doelpunt van Chadli en kwam in de slotfase nog opzetten. In de eerste van zes minuten toegevoegde tijd kon Doku een knappe actie van Alexis Saelemaekers afronden: 3-2. Daarna was het vet echter van de soep. De bezoekers probeerde nog een slotoffensief uit de mouw te schudden, maar kansen kwamen daar niet meer uit.

Play-Off 1 ver weg
Door deze nederlaag ziet paars-wit zijn kansen op Play-Off 1 nog een beetje meer slinken. Anderlecht blijft elfde met 21 punten en volgt op zeven punten van Zulte Waregem, dat momenteel zesde staat. Oostende boekte een belangrijke overwinning in de strijd tegen de degradatie en heeft nu vijftien punten. De kloof met Waasland-Beveren (elf punten) en Cercle Brugge (acht punten) is alweer een beetje groter.