VP Onder de loep: Finland klein duimpje, maar ook angstgegner van Rode Duivels

VP Onder de loep: Finland klein duimpje, maar ook angstgegner van Rode Duivels

30-11-2019 22:00 Laatste update: 02-12-2019 09:15

De laatste tegenstander voor de Rode Duivels op het EK is Finland. Niet meteen een grote naam, maar wel een land waar onze Rode Duivels voor moeten uitkijken, zo blijkt. VoetbalPrimeur neemt het land onder de loep.

Historie
Finland is helemaal geen grote naam in het internationale voetbal, zo blijkt uit de historie. Voor 2016 werd er amper gewonnen door de Finnen, waardoor men bij de Finse voetbalbond Markku Kanerve een kans gaf. Die zorgde voor een enorme omkering.

De Finnen konden zich nog nooit kwalificeren voor een groot toernooi. De nieuwe bondscoach zorgde daar echter voor verandering in. Op het EK2020 zijn de Scandinaviërs een debutant en hopen ze ook meteen te overtuigen.

Weg naar het EK
Finland werd voor het EK ingedeeld in groep J, maar kreeg niet meteen bijzonder zware tegenstand. Het grootste land en de favoriet was Italië, dat ook geen enkele wedstrijd verloor in de kwalificatiecampagne.

Finland eindigde tweede in de groep en deed het beter dan Griekenland en Bosnië-Herzegovina. Armenië en Liechtenstein waren de kleine duimpjes in de groep. Uiteindelijk behaalde Finland achttien punten in groep J, met een record van zes overwinningen en vier nederlagen. Daarmee haalde het vier punten meer dan Griekenland, de derde in de stand.

Coach
Zoals eerder vermeld is Markku Kanerva de bondscoach van Finland. De ex-profvoetballer was 59 keer international voor Finland, maar heeft ook niet al te veel ervaring als hoofdcoach. Hij was één seizoen assistent bij HJK Helsinki alvorens in 2003 hoofdcoach te worden van FC Viikingit.

Daar kwam hij in het vizier van de Finse voetbalbond, dat hem een jaar later aanstelde tot bondscoach van de Finse U21. Die job deed hij zes jaar om uiteindelijk vijf seizoenen assistent-bondscoach te zijn van het A-elftal en in 2016 helemaal bondscoach te worden.

Belangrijke pionnen
Geen wereldspelers zoals Jari Litmanen meer in het elftal van Finland, maar de belangrijkste pion is ongetwijfeld Teemu Pukki bij de Finnen. De 29-jarige spits komt momenteel uit voor het Engelse Norwich City, waar hij al wist te overtuigen. Met zijn 25 doelpunten in tachtig interlands is hij ook met verre voorsprong de topschutter in de huidige selectie.

Daarnaast heeft Finland ook nog een goede doelman in de rangen. Geen Thibaut Courtois of Simon Mignolet, maar wel Lukas Hradecky. De Fin komt momenteel uit voor Bayer Leverkusen en speelt in de Duitse subtop.

Opvallend detail
Er lijkt voor de Rode Duivels dus weinig reden te zijn om angst te hebben voor Finland. Al blijkt Finland wel een angstgegner te zijn voor onze nationale ploeg. Zo is het al van 1968(!) geleden dat België nog wist te winnen van de Scandinaviërs.

Van 1968 tot nu speelde onze nationale ploeg zeven keer tegen de Finnen. In die partijen werd er vier keer verloren en drie keer gelijkgespeeld. De laatste wedstrijd dateert al van 2016. Toen werd het 1-1 na doelpunten van Romelu Lukaku en Kasper Hamalainen.

Betekent dit ook dat België geen punten zal sprokkelen tegen Finland? Wij geloven van niet. Het België van toen is nog steeds een pak minder dan het huidige België. Het zal vooral afhangen van de vorm van de dag van sterspelers Pukki en Hradecky.