Het unieke EK2020: alle belangrijke info voor de Rode Duivels

Het unieke EK2020: alle belangrijke info voor de Rode Duivels

30-11-2019 19:31

De Rode Duivels spelen op het EK tegen Rusland, Denemarken en Finland. Het wordt een uniek evenement: de wedstrijden worden gespeeld in twaalf verschillende landen. Waar en wanneer speelt België en hoe ziet de opzet van het EK, dat op 12 juni begint, er precies uit?

De Rode Duivels zijn ingedeeld in groep B, zoals al bekend was. De ploeg van Roberto Martinez komt twee keer in actie in Sint-Petersburg en één keer in Denemarken. Voor de Rode Duivels begint het EK op 13 juni met een wedstrijd in Sint-Petersburg. Daar is Rusland de tegenstander. Daarna volgt op 18 juni een partij tegen Denemarken, in Kopenhagen. Eindigen doet België opnieuw in Sint-Petersburg. Op 22 juni wordt Finland de tegenstander.

Als België eerste wordt in groep B, speelt de nationale ploeg de achtste finale in Bilbao. Bij de tweede plek volgt een trip naar Amsterdam. De achtste finales worden afgewerkt tussen 27 juni en 30 juni.

De speelsteden
Amsterdam, Londen, München, Baku, Rome, Sint-Petersburg, Kopenhagen, Boedapest, Dublin, Boekarest, Glasgow en Bilbao: dat zijn de twaalf steden waar tussen 12 juni en 12 juli 2020 51 EK-wedstrijden worden afgewerkt. De twee halve finales (7 en 8 juli) en de finale (12 juli) worden op Wembley gespeeld. In het Engelse voetbalmekka staan ook drie groepsduels en één achtste finale ingepland. De verdeling van de overige 44 EK-duels is als volgt:

Drie groepsduels en één kwartfinale: Allianz Arena (München), Olympisch Stadion (Baku), Stadio Olimpico (Rome) en Sint-Petersburg Stadion (Sint-Petersburg)

Drie groepsduels en één achtste finale: Johan Cruijff Arena (Amsterdam), Arena Națională (Boekarest), Ferenc Puskásstadion (Boedapest), San Mamés (Bilbao), Parken (Kopenhagen), Hampden Park (Glasgow) en Dublin Arena (Dublin)

Nog vier tickets
In totaal bemachtigen 24 landen een ticket. Twintig plaatsen op het EK zijn vergeven via kwalificatiepoules A t/m F. De resterende vier tickets worden nog verdeeld via de Nations League-eindronde, die in maart 2020 plaatsvindt. IJsland, Roemenië, Bulgarije en Hongarije (Route A), Bosnië, Noord-Ierland, Slowakije en Ierland (Route B), Schotland, Israël, Noorwegen en Servië (Route C) en Georgië, Wit-Rusland, Noord-Macedonië en Kosovo (Route D) maken kans.

Alle belangrijke data
- 26-31 maart: play-offs Nations League
- 12 juni: openingswedstrijd EK 2020
- 13 juni: Rusland - België
- 18 juni: Denemarken - België
- 22 juni: Finland - België
- 12 juli: EK-finale