De volledige EK-loting: Frankrijk, Duitsland én Portugal in groep des doods

De volledige EK-loting: Frankrijk, Duitsland én Portugal in groep des doods

30-11-2019 19:02 Laatste update: 19:14
4

De groep des doods op het EK van 2020 is duidelijk: Frankrijk, Duitsland en Portugal moeten samen met een nog onbekend land uitmaken wie zich plaatst voor de achtste finale. De openingswedstrijd gaat tussen Italië en Turkije.

De laatste twee wereldkampioenen (Duitsland in 2014 en Frankrijk in 2018) en de Europees kampioen (Portugal in 2016) in één poule: dat was zaterdagavond de belangrijkste uitkomst - buiten het Belgisch elftal - van de EK-loting in Boekarest. Het laatste land in Groep F wordt de winnaar van de play-offs tussen IJsland, Roemenië, Bulgarije en Hongarije.

Italië en Turkije spelen op 12 juni de openingswedstrijd van het EK. Zwitserland en Wales zijn de andere twee landen in Groep A. In Groep B neemt België het zoals bekend op tegen Rusland, Denemarken en debutant Finland. Groep C tussen Nederland, Oekraïne, Oostenrijk en Roemenië, Georgië, Wit-Rusland, Kosovo of Noord-Macedonië. Engeland treft Kroatië, Tsjechië en Schotland/Israël/Noorwegen/Servië, terwijl Spanje, Polen, Zweden en Bosnië/Noord-Ierland/Slovenië/Ierland aan elkaar werden gekoppeld.

Omdat het EK sinds 2016 uit 24 deelnemers bestaat, gaan behalve alle nummers één en twee ook de vier beste nummers drie door. Een nederlaag in de eerste wedstrijden hoeft dus niet fataal te zijn. Alleen Groep A en B zijn volledig bekend, de overige deelnemers zijn dat op 31 maart 2020 pas. Dan zijn de play-offs van de Nations League gespeeld.

Groep A
Italië
Turkije
Zwitserland
Wales

Groep B
België
Rusland
Denemarken
Finland

Groep C
Nederland
Oekraïne
Oostenrijk
Roemenië/Georgië/Wit-Rusland/Kosovo/Noord-Macedonië

Groep D
Engeland
Kroatië
Tsjechië
Schotland/Israël/Noorwegen/Servië

Groep E
Spanje
Polen
Zweden
Bosnië/Noord-Ierland/Slovenië/Ierland

Groep F
Frankrijk
Duitsland
Portugal
IJsland/Roemenië/Bulgarije/Hongarije