'Belgische voetbal kan ingrijpend veranderen door voorstel rond niet-EU-spelers'

'Belgische voetbal kan ingrijpend veranderen door voorstel rond niet-EU-spelers'

30-11-2019 16:43 Laatste update: 16:48
35

Na de operatie 'Propere Handen' wil de politiek het Belgische voetbal wat meer aan banden leggen, zoveel is duidelijk. CD&V heeft nu een wetsvoorstel klaar waardoor voetballers van buiten de Europese Unie een pak duurder zouden worden voor de Belgische voetbalclubs.

Momenteel bedraagt het minimumloon voor een niet-EU-voetballer in ons land 85.000 euro op jaarbasis. Dat ligt veel te laag volgens CD&V, meldt onder meer Het Nieuwsblad. De partij laat zich inspireren door de Eredivisie, waar die grens al jaren flink hoger ligt. In het nieuwe wetsvoorstel zou het minimumloon voor een spelers van buiten de EU opgetrokken worden tot 400.000 euro per jaar.

Een vervijfvoudiging dus, en dat zullen de Belgische ploegen voelen. Op dit moment komt zo'n dertig procent van de voetballers uit de Jupiler Pro League uit een land dat niet tot de Europese Unie behoort. Het voorstel van CD&V zou voldoende draagvlak vinden bij de andere partijen. De christendemocraten benadrukken dat de mogelijke verandering talent van eigen bodem ten goede zal komen.