VP Onder de loep: Denemarken, oppassen voor gevaarlijke pionnen

VP Onder de loep: Denemarken, oppassen voor gevaarlijke pionnen

Gepubliceerd: zaterdag 30 november 2019 om 21:00za 30-11-2019 om 21:00

Laatste update: maandag 2 december 2019 om 08:30ma 02-12-2019 om 08:30

De Rode Duivels kennen hunnen tegenstander voor het EK: Denemarken, Rusland en Finland. VoetbalPrimeur neemt de Deense nationale ploeg, 16e op de FIFA-ranking, onder de loep.

Historie
Denemarken won het EK éénmaal. Een EK waar het eigenlijk niet aanwezig had mogen zijn. In 1992 plaatste de Denen zich niet na een 0-2 nederlaag tegen Joegoslavië en een gelijkspel tegen Noord-Ierland. Halverwege 1992 brak de Joegoslavische oorlog echter uit en de UEFA schorste het team ook voor deelname aan het EK. Denemarken mocht die plaats invullen en de rest is geschiedenis.

In de groepsfase werd er 0-0 gelijkgespeeld tegen Engeland en 1-0 verloren tegen Zweden, maar tegen Frankrijk kwamen de Denen wel als winnaar uit de bus (2-1). In de halve finale kwam Denemarken twee keer op voorsprong tegen het sterke Nederland, maar Oranje vocht telkens terug. Legendarische doelman Peter Schmeichel pakte de elfmeter van Marco van Basten en Denemarken was door naar de finale.

In de finale stond Denemarken tegenover wereldkampioen Duitsland. John Jensen en Kim Vilfort zorgde voor een verrassende 2-0 overwinning.

Weg naar het EK
Denemarken plaatste zich in Groep D door de tweede plek te pakken. Dat ging niet zonder slag of stoot. In acht wedstrijden speelde de Denen vier keer gelijk en kon het vier keer winnen. Het bleef zo wel ongeslagen met 16 punten, maar moest Zwitserland voor zich dulden (17 punten). Middenvelder Christian Eriksen was de grote man met vijf doelpunten en vier assists.

Coach
Åge Fridtjof Hareide is een Noorse oefenmeester aan het roer van de Deense nationale ploeg. Een nobele onbekende trainer die enkel in Noorwegen en Zweden actief was. Met Rosenborg stuntte Hareide één keer door de groepsfase van de Champions League te overleven. Van 2003-2008 was hij bondscoach van Noorwegen. In 2015 nam Hareide het stokje over van de legendarische Morten Olsen.

Belangrijke spelers
Christian Eriksen is de bekendste naam in de Deense nationale ploeg. De spelmaker van Tottenham Hotspur lijkt genoegen te moeten nemen met een reserverol onder nieuwbakken coach José Mourinho, maar bij Denemarken is hij nog steeds dé patron.

Eriksen wordt in verband gebracht met Juventus en Real Madrid en wil zijn contract naar verluidt niet verlengen in Londen. Mourinho kiest daarom voor spelers die wel toekomst zien bij Tottenham. Of dit voordelig kan zijn voor de Rode Duivels valt nog af te wachten, Eriksen stelt zelden teleur voor zijn nationale ploeg.

Samen met Eriksen heeft Simon Kjaer de meeste interlands in de huidige selectie met 89 interland. De verdediger is de aanvoerder van de Deense nationale ploeg en maakt momenteel het mooie weer bij Sevilla. Als de centrale as wordt doorgetrokken naar het middenveld komen we Lasse Schöne van Ajax en Thomas Delaney van Borussia Dortmund tegen. Voorin heeft Denemarken niet echt een goaltjesdief. De bekendste namen Kasper Dolberg en Nicolai Jorgensen staan niet altijd in de basis.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws