Krijgen we binnenkort een Jupiler Pro League met 20 clubs zonder Play-Offs?

Krijgen we binnenkort een Jupiler Pro League met 20 clubs zonder Play-Offs?

29-11-2019 09:01 Laatste update: 09:02
28

De elf kleine clubs, alsook de acht teams in 1B, zijn tegen een Beneliga. Om dat competitieformat onder druk te zetten, overwegen zij om (bijna) allemaal op een competitie met twintig teams te stemmen. Voordien was daarvoor geen meerderheid, al kan dat binnenkort anders zijn.

Veel kleine clubs vrezen dat zij geen toekomst meer hebben, indien de wedstrijden tegen de topclubs wegvallen. Ook de TV-gelden zullen bij een Beneliga nauwelijks nog naar de lokale competitie gaan. Daarom vergaderden de K11 afgelopen week over de toekomst van het Belgische voetbal.

Een competitiehervorming zou daarbij een goede hulp zijn. In mei lag een competitieformat met twintig clubs ook al op de tafel, maar toen haalde het voorstel geen meerderheid. Nu zouden, mede door de Beneliga-plannen van de G5, meer clubs bereid zijn om voor het nieuwe format te stemmen. Ook de 1B-clubs zijn nu voorstander geworden.

Nipte stemming
Daarvoor is wel een tweederdemeerderheid nodig. Op papier is dat haalbaar. Elke G5-club heeft drie stemmen, de K11 heeft er twee, de tweedeklassers één. Dat wil zeggen dat als elk 'kleintje' voor een competitie van 20 stemt, ze precies de drempel halen. Maar niet iedereen springt op de kar. Charleroi, Oostende en Antwerp zijn twijfelgevallen. De K11 rekent erop dat er bij de G5 ook een club zich bedenkt.