Galatasaray heeft slechts één optie om Club Brugge uit Europa League te houden

Galatasaray heeft slechts één optie om Club Brugge uit Europa League te houden

27-11-2019 15:23
14

De dramatische ontknoping in Istanbul legt Club Brugge geen windeieren. Door de late 1-1 blijft Club in de stand van haar Champions-League-poule een puntje voor Galatasaray uit. Zo komt een Europese lente wel erg dicht bij voor de Belgische vicekampioen.

Als derde in de groep telt Club nu drie punten in het klassement, Galatasaray twee. Met het oog op een vervolg in de Europa League deed Blauw-Zwart zo een uitstekende zaak. Alle derdes in de CL stromen in in de knock-out-fase van de EL. Voor de Turken schiet er op de slotspeeldag slechts één enkel scenario over om na Nieuwjaar nog in het vangnet van de EL terecht te komen: zelf winnen én hopen dat Club niet wint.

Een wedstrijd winnen in de CL is nooit simpel, laat staan als het om een verplaatsing naar Paris Saint-Germain gaat. De Franse topclub is autoritair in groep A, met dertien op vijftien. Het zou dan ook een stunt van formaat zijn mocht hekkensluiter Galatasaray, dat tot nu toe slechts één doelpunt maakte in deze campagne, straks gaan winnen in Parijs.

Kleine kanttekening: ergens is het resultaat tussen Real en PSG (2-2) van dinsdag in dat opzicht een dompertje. Real leek immers lange tijd op weg naar een zege (2-0-voorsprong), waardoor het op de slotspeeldag nog in aanmerking zou komen voor de eerste plek in de poule. Daardoor zou PSG voluit gespeeld moeten hebben tegen Galatasaray. Door de ommezwaai naar 2-2 valt dat belang weg op de slotspeeldag. Dat betekent op zijn beurt natuurlijk weer een voordeel voor Club, aangezien ook Real nu niks meer te winnen heeft in Jan Breydel, met of zonder Eden Hazard.

In eigen handen
Zelfs áls Galatasaray een ongeziene krachttoer zou leveren tegen PSG, is de hoop nog niet per se vervlogen voor Club. De Bruggelingen kunnen immers zelf alle twijfel wegnemen. Dan moeten ze wel zien te winnen van Real Madrid, vanzelfsprekend ook geen simpele opgave. In Santiago Bernabeu snoepte Club de Koninklijke nog een punt af (2-2), maar de laatste weken groeide Real duidelijk naar een beter vormpeil toe.

Hét grote voordeel van Club is dat een gelijkspel van Galatasaray nooit volstaat, zelfs niet als Club zelf verliest van Real. Beide ploegen komen dan op evenveel punten, namelijk drie. In zulke gevallen kijkt de UEFA naar de onderlinge duels tussen de betreffende clubs. Aangezien die allebei op een gelijkspel eindigden, geven de uitdoelpunten de doorslag. Thuis speelde Club 0-0, terwijl het in Istanbul dus 1-1 werd. Blauw-Zwart trekt dus aan het langste eind.