Sky Sports: tijdelijke wissels voor spelers met hoofdblessure verplicht op EK

Sky Sports: tijdelijke wissels voor spelers met hoofdblessure verplicht op EK

27-11-2019 14:00
4

Op het EK van komende zomer wordt er waarschijnlijk een nieuwe regel ingevoerd. Spelers waarvan de scheidsrechter vermoedt dat ze een serieuze hoofdblessure hebben opgelopen moeten verplicht tijdelijk gewisseld worden.

Sky Sports heeft begrepen dat deze regel tijdens het komende eindtoernooi naar alle waarschijnlijkheid gebruikt zal gaan worden. Voetballers die vermoedelijk een hersenschudding of een andere zware hoofdblessure hebben opgelopen moeten verplicht tijdelijk gewisseld worden, zodat goed gekeken kan worden wat de spelers exact mankeert.

Nu worden spelers nog beoordeeld door de clubarts en komt het vaker voor dat een voetballer terugkeert op het veld, terwijl dat eigenlijk helemaal niet veilig is. Zo speelde Jan Vertonghen in de halve finale van de Champions League tegen Ajax verder nadat hij in botsing kwam met Ajax-goalie André Onana en ploeggenoot Toby Alderweireld. Vertonghen was flauwgevallen, maar wilde per se terug het veld in.

Tijdens het EK van 2020, waar Nederland ook in actie zal komen, wordt er voor het eerst geëxperimenteerd met de nieuwe regel. Als dat bevalt kan het tijdelijk wisselen van spelers met een hoofdblessure gemeengoed worden in het voetbal.