Pro League wil vuurwerk uit Belgische stadions: Communicatie en preventie

Pro League wil vuurwerk uit Belgische stadions: "Communicatie en preventie"

27-11-2019 09:00 Laatste update: 09:03
2

De Pro League probeert al een hele tijd om het gebruik van Pyrotechnische materialen tegen te gaan. Toch is er op de Belgische velden nog vaak Bengaals vuur te zien. In Duitsland worden boetes opgelegd die kunnen oplopen tot 250.000 euro. Bij ons wil men zo ver niet gaan.

In de Belgische competitie zullen alvast geen monsterboetes worden opgelegd zoals in de Bundesliga. "Hamburg en Sankt Pauli bewijzen al dat die sancties niet werken. Ze kregen al monsterboetes en toch gingen hun supporters weer over de schreef. En als je de tv-rechten in de Bundesliga vergelijkt met België, dan besef je ook dat wij zo geen bedragen gaan vragen", vertelt CEO Pierre François in Het Laatste Nieuws.

Toch krijgen de Belgische clubs ook boetes opgelegd, al liggen die wat lager dan in Duitsland. "50.000 euro en 25.000 euro, dat is al veel geld. Voor de clubs uit de Proximus League vragen we 25.000 euro en 10.000 euro."

Nieuwe camerasystemen
Men wil vooral de individuen bestraffen. "Het is belangrijker om in te zetten op preventie en communicatie. Veel clubs doen al inspanningen. Anderlecht is net veroordeeld tot een boete van 5.000 euro, maar ze investeerden wel in een camerasysteem dat helpt om supporters te identificeren."

Al zijn er ook nog andere sancties die een club kan riskeren. "En vergeet ook niet dat de voetbalbond nog andere sancties kan uitspreken: puntenaftrek of matchen achter gesloten deuren. Dat is toch niet min."