Update: 'WADA wil Rusland voor vier jaar schorsen: EK niet, WK wél in gevaar'

Update: 'WADA wil Rusland voor vier jaar schorsen: EK niet, WK wél in gevaar'

Gepubliceerd: donderdag 21 november 2019 om 10:45do 21-11-2019 om 10:45

Laatste update: dinsdag 26 november 2019 om 09:34di 26-11-2019 om 09:34

De Rode Duivels moeten op het EK 2020 normaal gezien uitkomen tegen Rusland, het team dat ze in de kwalificaties al twee keer klopten. Mogelijk steekt het WADA daar echter een stokje voor, vertelt Het Nieuwsblad.

Het internationale dopingagentschap houdt Rusland namelijk al een tijdje in het oog. Het lijkt geneigd om alle Russische sporters te schorsen uit internationale competities zolang er problemen zijn met het Russische dopingagentschap.

In 2018 werden de Russen al geweerd van de Olympische Spelen vanwege georganiseerd dopinggebruik. Na die Spelen werd de schorsing opgeheven onder voorwaarden, maar die zijn geschonden. Er werden opnieuw manipulaties vastgesteld bij de dopingstalen, waarbij volgens WADA positieve stalen zijn  achtergehouden.

Op 9 december velt het Uitvoerend Comité zijn oordeel, maar de Russen kunnen nog beroep aantekenen bij het TAS. Als Rusland geweerd wordt, dan kan Schotland naar het EK gaan. Dat is voorlopig echter nog niet aan de orde.

Update: Het EK 2020 is niet in gevaar voor Rusland en speelstad Sint-Petersburg, maar het WK 2022 wél. Dat meldt The Guardian. Dat heeft alles te maken met het feit dat het Europees kampioenschap geen mondiaal toernooi is. De FIFA moet de schorsing van het WADA daarentegen overnemen. Volgens de Britse kwaliteitskrant luidt het advies van het wereldantidopingagentschap om de Russen voor vier jaar te schorsen.

Rusland zou naast het WK daardoor niet mogen deelnemen aan de Olympische Spelen. Het land werd eerder al uitgesloten van de Spelen van 2016 en 2018, omdat het op grote schaal had gesjoemeld met dopingstalen. Russische sporters die bewezen 'schoon' waren mochten wel onder een neutrale vlag deelnemen.

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws