Kompany: Ik kom niet gewoon binnen: Gasten, stop met racistisch zijn

Kompany: "Ik kom niet gewoon binnen: "Gasten, stop met racistisch zijn""

Gepubliceerd: zondag 17 november 2019 om 23:24zo 17-11-2019 om 23:24

Vincent Kompany is meer dan een voetballer. Vanwege zijn Congolese roots ligt bijvoorbeeld het thema racisme, een probleem dat de laatste weken weer vaker opduikt in het internationale voetbal, hem na aan het hart. Kompany legt uit hoe hij dat zou aanpakken.

"Debatteren over racisme is als een slag uitdelen in de lucht", verklaart Kompany bij The Guardian. "We richten ons op de oppervlakte, maar in de kamers waar de grote beslissingen gemaakt worden, is er geen diversiteit. Dat is ook zo in privé-ondernemingen of nieuwe bedrijven. Als bestuurskamers volledig afgesloten zijn van diversiteit, is de enige discussie die daar woedt: "Hoe kunnen we iets doen om ons imago op te smukken? Iets wat alles doet verdwijnen", aldus Kompany.

Ook bij RSC Anderlecht is die diversiteit er niet, beaamt Kompany. "Nee", geeft hij toe. "Maar het feit dat ik met een bepaalde autoriteit in de club ben binnengekomen, zal meer evenwicht brengen. Mensen gaan nu bij zichzelf na of ze wel het juiste zeggen of doen. Mensen zullen meer op hun hoede zijn bij een discriminerende actie", maakt Kompany zich sterk.

"Dat betekent echter niet dat ik elke dag aan de alarmbel moet trekken", gaat de Rode Duivel verder. "Het is niet zo dat ik binnen kom en zeg: "Gasten, niet racistisch zijn!" Nee. Wij willen gewoon het recht laten zegevieren via de samenleving. Door dat te doen vecht je al vanzelf tegen racisme," besluit Kompany.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Poll

Het is schandalig dat racisme nog steeds bestaat in het hedendaagse voetbal

(584 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws