De Mos: 'Vind dat je in België nogal snel een toptalent wordt genoemd'

De Mos: 'Vind dat je in België nogal snel een toptalent wordt genoemd'

29-10-2019 12:34 Laatste update: 13:51
28

Jan Boskamp en Aad de Mos vinden dat de ontwikkeling van jonge talenten in België minder goed verloopt dan in pakweg Nederland of Duitsland. Een van de voorbeelden is Siebe Schrijvers, die de voorbije zomer nog aanvoerder was van België onder 21. Hij zit nu op de bank bij Club Brugge.

"Siebe moet gewoon weg bij Club Brugge", aldus Boskamp over de situatie van de spits in Sport Magazine. De Mos is het eens met Boskamp en vindt dat er in België minder talent rondloopt dan in Nederland. "Of er te weinig goeie Belgen zijn? Ik vind dat je in België nogal snel een toptalent wordt genoemd. Ik zie weinig jongens van buitencategorie. Yari Verschaeren, ja. En misschien Sambi Lokonga van Anderlecht. Kleppers als Donyell Malen of Calvin Stengs lopen hier niet rond", vertelt De Mos. 

Niet EU-spelers
"Nederland heeft van de opleiding zijn corebusiness gemaakt. Clubs investeren er enorm in. Ajax - dat voor mij zonder twijfel de beste opleiding ter wereld heeft - zelfs tot vijftien miljoen per jaar." Voor Belgische clubs is het ook makkelijker te kiezen voor buitenlanders. "Als je België vergelijkt met Nederland moet je weten dat niet EU-spelers in Holland al minstens 450.000 euro moeten verdienen. In België is dat 80.000. Dan kijk je al sneller over de grens, want daar is de speler goedkoper dan de Belg", sluit De Mos af.