Videoref maakt intrede in 1B, terwijl VAR-busje zal verhuizen naar Tubeke

Videoref maakt intrede in 1B, terwijl VAR-busje zal verhuizen naar Tubeke

28-10-2019 20:52
1

Het systeem van de Videoref (VAR) zal vanaf het seizoen 2021-2022 in een centrale operatieruimte in het Belgian Football Center in Tubeke geïnstalleerd worden. Ook maakt de videoref tijdens die jaargang zijn intrede in 1B. Dat meldt Belga.

Uit een senquête afgenomen door de Pro League blijkt dat de profclubs best tevreden zijn over de prestaties van de scheidsrechters, maar dat de VAR niet aan de verwachtingen voldoet. Sinds dit seizoen is er in elke wedstrijd een videoref. Dat zal ook zo zijn in het gewijzigde format van Play-off 2, maar behalve in de halve finales en finale van Play-off 2 zal de videoref daar niet kunnen tussenkomen. 

Die matchen worden wel gebruikt om tests uit te voeren om videorefs op te leiden. Binnen twee seizoenen zal de VAR opereren vanuit Tubeke, waar de Pro League naar het voorbeeld van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) ook zijn hoofdzetel zal vestigen. De videorefs ruilen het busje voor een centraal operatiecentrum op het domein van het Belgian Football Center. Vanaf het seizoen 2021-2022 krijgen ook de 1B-wedstrijden VAR-assistentie.