“Dankzij Mertens glipt een type Verschaeren niet meer door de mazen van het net”

“Dankzij Mertens glipt een type Verschaeren niet meer door de mazen van het net”

26-10-2019 12:44
1

Dries Mertens brak het doelpuntenrecord van Diego Mardonna bij Napoli. Gert Verheyen ziet dat de kleine aanvaller veel invloed heeft, ook op het Belgische voetbal.

Er wordt in België vaak naar nieuw talent uitgekeken. “Nu bestaat binnen de nationale jeugdelftallen het project met de Futures, spelertjes die later rijp zijn en hun eigen team hebben. Toen dat werd opgericht, had dat veel te maken met Mertens”, vertelt Verheyen tegenover Het Nieuwsblad.

“Hij speelde in de jeugd bij Anderlecht en Gent, maar werd aan de kant geschoven omdat hij klein en laat rijp was. Lengte wordt vaak verward met maturiteit en kracht. Ten onrechte. Hij is sterk. En dankzij de voorgeschiedenis met Mertens glippen types als Yari Verschaeren niet meer door de mazen van het net. Ook omdat de laatste jaren de vraag naar zijn type speler alleen maar is toegenomen.”

“Spelers die tussen de lijnen kunnen spelen en doordraaien”, gaat Verheyen verder. “Elke club zoekt dat. Mertens maakt ook goeie keuzes. Wat schiet er over na een carrière? Het geld. Uiteraard. Maar ook: iets betekend hebben voor een bepaalde club. Dat krijg je niet als je elke twee seizoenen verhuist.”