Slordig Ajax loopt tegen pijnlijke thuisnederlaag aan tegen Chelsea

23-10-2019 20:49 Laatste update: 20:55

Ajax heeft woensdagavond een zure Champions League-nederlaag opgelopen. Het sterkere Chelsea scoorde pas in de laatste minuten: het werd 0-1 in de Johan Cruijff Arena dankzij een doelpunt van Michy Batshuayi.

Ajax zorgde al vroeg in de wedstrijd voor dreiging en vroeg na iets meer dan een minuut spelen om een strafschop nadat een speler van Chelsea hands maakte in het strafschopgebied, maar daar wilde de scheidsrechter niet aan. De openingsfase beloofde veel spektakel, maar nadat Joël Veltman naast schoot, werd de wedstrijd steeds minder het aanzien waard. Ajax was bijzonder slordig en haalde geen moment het niveau van de eerste wedstrijden tegen OSC Lille en Valencia.

De ploeg van Erik ten Hag verloor met name op eigen helft vaak de bal, maar had het geluk dat Chelsea daar niets mee deed. Tammy Abraham, topschutter in de Premier League, liet zich niet zien en ook Callum Hudson-Odoi was onzichtbaar. Na ruim een half uur spelen rechtte Ajax de rug en leek de ploeg ook op voorsprong te komen. Echter werd de controversiële treffer van Quincy Promes vanwege buitenspel afgekeurd. De meningen zijn verdeeld over of die beslissing terecht is. Niet veel later kreeg Promes een nieuwe kans op 1-0.

Ajax kreeg een kwartier de tijd om de puntjes op de i te zetten, maar speelde in de tweede helft net zo slordig als in de eerste. De grootste kans was na een uur spelen voor Edson Álvarez, die uit een corner van Hakim Ziyech op de paal kopte. Een moment later schoot Daley Blind op doelman Kepa Arrizabalaga.

Het klikte niet bij Ajax, dat het bijzonder lastig had tegen Chelsea en slordig bleef spelen, maar via spaarzame aanvallen toch een overwinning uit het vuur probeerde te slepen. De grootste kansen waren echter voor Chelsea. De tegenvallende Abraham werd gewisseld voor Batshuayi, die een minuut na zijn invalbeurt een niet te missen kans verprutste.

Ajax in slotfase onderuit
Tien minuten voor tijd schoot Christian Pulisic maar net naast. Spelers als Ziyech en Tadic nemen Ajax bij moeilijke momenten bij de hand, maar lieten zich onvoldoende zien. De counters die de thuisploeg kreeg werden slordig uitgespeeld.

Het was overleven geblazen voor Ajax, maar het einde van de wedstrijd werd niet zonder kleerscheuren gehaald. Batshuayi schoot vier minuten voor tijd wèl raak en dompelde de Johan Cruijff Arena in rouw: 0-1. Door de nederlaag staan Ajax en Chelsea in punten gelijk in Groep H.