BAS beslist: Anderlecht moet boete betalen voor 'alle boeren zijn homo'

BAS beslist: Anderlecht moet boete betalen voor 'alle boeren zijn homo'

Gepubliceerd: zondag 20 oktober 2019 om 20:30zo 20-10-2019 om 20:30

Anderlecht is veroordeeld tot een boete van 2.000 euro, zo meldt Het Nieuwsblad. De helft daarvan is met uitstel. Aanleiding voor de boete is het spreekkoor 'alle boeren zijn homo', dat gezongen werd tijdens een match tegen Club Brugge.

Caroline Demuynck, administratief directeur van het BAS, bevestigde dat zondag aan Belga. “Het spreekkoor 'alle boeren zijn homo' werkt stigmatiserend voor de holebigemeenschap. Dat is betreurenswaardig in de huidige tijdgeest", vertelde zij daarover.

"De stelling ‘alle boeren zijn homo’s’ is evident onjuist en krijgt in de context van een voetbalwedstrijd een negatieve lading om de tegenstander te raken", klonk het in de rechtbank. "De betrokken supporters gebruiken de aanduiding 'homo' bewust om de tegenstander of haar supporters te kleineren. Het spreekkoor kan niet als neutraal beschouwd worden, maar als stigmatiserend voor de holebigemeenschap en wordt bewust als scheldwoord gebruikt."

Het BAS hoopt dat deze uitspraken niet meer terugkeren. "Deze spreekkoren helpen Anderlecht op geen enkele wijze vooruit en kunnen dus niet als ondersteunende supportersgezangen worden beschouwd, maar er enkel en alleen op gericht zijn bepaalde personen te viseren, te kwetsen en minstens te destabiliseren."

Poll

Terechte boete voor Anderlecht?

(209 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws