Sint-Truiden vraagt om 5-0 overwinning na gestaakte derby tegen Racing Genk

Sint-Truiden vraagt om 5-0 overwinning na gestaakte derby tegen Racing Genk

Gepubliceerd: vrijdag 18 oktober 2019 om 16:08vr 18-10-2019 om 16:08

Op 28 september jl. liepen de gemoederen bij Sint-Truiden - Racing Genk dermate hoog op dat de Limburgse enkele minuten voor tijd definitief gestaakt moest worden. Er stond toen een 3-3 stand op het scorebord. STVV vraagt dat die remise wordt omgezet in een 5-0 overwinning in haar voordeel.

STVV acht zich namelijk niet verantwoordelijk voor alle problemen op die 28e september. "Er is een spanningsveld, en dat wordt makkelijk vergeten, tussen wat club kan doen en wat club wordt aangerekend. Ik lees in het rapport ook dat de staat van het stadion goed was en dat de door STVV getroffen voorbereidingen zelfs 'excellent' waren. Maar er zijn een aantal zaken waar we geen vat op hebben", citeert Het Laatste Nieuws advocaat Johnny Maesschalck.

Maesschalk doelt daarbij op het gedrag van de Genk-fans. "Men kan alleen verantwoordelijk zijn voor eigen supporters, niet voor die van de andere club. De bondsprocureur verwijst naar het bondsreglement, maar opmerkelijk is dat iedereen het anders leest. STVV-fans hebben naar mijn mening niet de meest kwade reputatie en het zijn geen hamerslingeraars met olympische ambities", luidt de verdediging.

De Kanaries schuiven overigens niet alle schuld van zich af. "Feit dat wel ten laste kan worden gelegd van de supporters van STVV, is dat de match een eerste keer is stilgelegd. Maar daarna is er een laatste fase waarbij de STVV-fans niets mee te maken hebben. Er is dus sprake van gedeelde verantwoordelijkheid, Er kan STVV geen objectieve aansprakelijkheid worden aangerekend over de acties van de Genk-fans", concludeert Maesschalk.

Pleidooi Genk
Bij Genk gooit men het over een andere boeg. Genk oordeelt dat de bondsregels niet correct zijn nageleefd. "Formeel is er niet afgefloten op vraag van de ordediensten", zegt advocaat Jochem Martens.

Volgens Martens is daarbij bewijs voor. "Er is een verklaring van de burgemeester en van het hoofd van de politie en er is burgemeester Veerle Heeren (CD&V) die zei dat niet afgefloten is op vraag van ordediensten." Dat betekent wat Genk betreft ook andere gevolgen. "De procureur is net als wij fan van strikte procedureregels, wij stellen vast dat rechtsregels niet zijn gevolgd. Als we regels niet naleven dan moeten we de gevolgen ervan ook niet naleven."

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws