Zwarte coach trekt aan alarmbel: Kompany kan het taboe doorbreken

Zwarte coach trekt aan alarmbel: "Kompany kan het taboe doorbreken"

Gepubliceerd: donderdag 17 oktober 2019 om 12:24do 17-10-2019 om 12:24

In Het Nieuwsblad trekt de Surinaams-Nederlandse coach Arnold Rijsenburg aan de alarmbel. Hij volgde een trainersopleiding in België, maar vond nergens een kans om T1 te worden. Kris Van Der Haegen, directeur trainersopleidingen bij de KBVB, reageert op de kritiek van Rijsenburg.

"Ik heb Arnold meegemaakt in de Pro License", klinkt het in Het Nieuwsblad. "Ik ben 99,99 procent zeker dat hij zich bij ons niet anders bekeken voelde. Maar wat je in het profvoetbal constateert, is dat de keuze van de coach bepaald wordt op basis van ervaringsdeskundigheid. Bekende oud-profvoetballers hebben een streep voor en daardoor voelen niet alleen zwarte trainers, maar ook trainers uit het amateurvoetbal zich vaak gepasseerd."

Toch zijn er nog heel wat vooroordelen in het Belgische voetbal. "In het geval van Afrikaanse ex-spelers is het aanvoelen dat zij doorgaans gewoon genieten van het spelletje en minder de ambitie hebben om een groep te gaan leiden. Maar het is toe te juichen dat steeds meer jongens wél de stap willen zetten. Het zou niet slecht zijn mocht er een rolmodel opstaan. Iemand als Vincent Kompany zou het taboe al kunnen doorbreken.”

Ook de Pro League reageert op de zaak. "Wij zijn tegen elke vorm van discriminatie", zegt woordvoerder Stijn Van Bever. "Het is een vaststelling dat voetbalclubs hier al erg multicultureel zijn, maar dat dat zich nog niet altijd doorzet in de technische staf. Maar het heeft geen zin om met quota te werken in een prestatiegerichte omgeving als het profvoetbal. Toch zien we steeds meer diversiteit bij onze clubs - bij coaches, maar ook in andere functies."

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws