UEFA hekelt 'weerzinwekkende opvattingen': onderzoek naar racisme Bulgarije

UEFA hekelt 'weerzinwekkende opvattingen': onderzoek naar racisme Bulgarije

De UEFA is een strafprocedure begonnen naar aanleiding van het wangedrag van de Bulgaarse fans in het EK-kwalificatieduel met Engeland. De interland in Sofia werd ontsierd door racistische uitingen op de tribunes.

'De aanklachten tegen Bulgarije behelzen het volgende: racistisch gedrag, het gooien van voorwerpen op het veld, het verstoren van het volkslied en het vertonen van herhalingen op het grote scherm', laat de Europese voetbalbond weten. Aanvankelijk kwam ook de Nazi-groet voor in het statement, maar die term is alweer verwijderd. De kans is hoe dan ook groot dat Bulgarije een forse straf tegemoet kan zien.

Ook de Engelse bond krijgt te maken met een strafprocedure, zij het voor een veel minder ernstig vergrijp. Het gaat om het verstoren van het volkslied en de Engelsen zouden onvoldoende stewards hebben meegenomen. 

Turkije moet eveneens vrezen voor sancties. De Turkse internationals maakten voor het duel met Albanië en na het treffen met Frankrijk een militair gebaar.  Het militaire saluut is bedoeld als steunbetuiging aan het Turkse leger, dat deze week Noord-Syrië binnen is gevallen. De UEFA rept van 'potentieel provocatief politiek gedrag'. 

Harde woorden van UEFA én FIFA
De UEFA stelt de buik meer dan vol te hebben van racisme. "We gaan de oorlog verklaren aan de racisten", laat voorzitter Aleksander Ceferin weten naar aanleiding van de oerwoudgeluiden richting de Engelse ploeg. "De UEFA doet er werkelijk alles aan om deze ziekte uit het voetbal te mijden." Ceferin roept op samen te werken om 'de oorlog te verklaren aan de racisten en hun weerzinwekkende opvattingen'.

Ook de FIFA dreigt in een verklaring met wereldwijde schorsingen. "Ik roep alle voetbalbonden op om nieuwe, krachtige en meer effectieve manieren te bedenken om racisme uit te roeien in het voetbal", zegt preses Gianni Infantino. Hij ziet een levenslang stadionverbod als uitgangspunt. "De FIFA kan dergelijke straffen op wereldwijd niveau toepassen."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie