Een terugblik op Propere Handen: 'Bij Moeskroen weten ze hoe het aan te pakken'

Een terugblik op Propere Handen: 'Bij Moeskroen weten ze hoe het aan te pakken'

11-10-2019 16:31 Laatste update: 16:33
12

Een jaar nadat 'Operatie Propere Handen' losbrak, zijn Mogi Bayat en Dejan Veljkovic weer aan het werk als nooit tevoren. De twee spilfiguren van het Belgisch voetbalschandaal zijn totaal verschillend, aldus Bart Lagae van het Nieuwsblad.

Zo is de werkwijze van Bayat naar verluidt veel doortastender en gedetailleerder dan die van Veljkovic. "Zo gebruikte Bayat altijd WhatsApp om te bellen. Dat deed hij om de eenvoudige reden dat die boodschappen geëncrypteerd zijn en niet afgeluisterd kunnen worden", staat te lezen bij Sporza.

Dit kan er volgens Lagae op wijzen dat Bayat een geslepen vos is. "Dat maakt het voor de politiediensten heel moeilijk om bewijzen te vinden. Dejan Veljkovic was wat dat betreft misschien meer huis-, tuin- en keukenklusser."

Het duistere Moeskroen
In het luik-matchfixing werden KV Mechelen en Waasland-Beveren geviseerd, al had dat volgens Lagae evengoed Moeskroen kunnen zijn. "Ik ga zeker niets insinueren, maar als men zich afvraagt waarom men al die jaren niets bij Moeskroen heeft gevonden, dan komt dat misschien omdat ze wel weten hoe ze het daar moeten aanpakken."

Malinwa werd veroordeeld door het BAS, al mochten de Maneblussers wel uitkomen in 1A. Waasland-Beveren ging vrijuit. Tegen leden beide clubs de nodige imagoschade. "KV Mechelen en Waasland-Beveren zijn op dat vlak iets amateuristischer te werk gegaan, denk ik dan."