Rode Duivels walsen over San Marino en plaatsen zich als eerste land voor het EK

10-10-2019 22:29
12

De Rode Duivels hebben zich donderdag rot geamuseerd tegen San Marino. Dat vertaalde zich in een ruime 9-0 zege. Romelu Lukaku maakte zijn 50e en 51e voor de Belgen. Terwijl Yari Verschaeren zijn 1e maakte voor de België, dat zich als eerste land plaatsten voor het EK 2020.

Bij de Rode Duivels kreeg Vanaken zijn eerste basisplaats. Voor de rest hield Martinez nagenoeg vast aan zijn basisploeg. Voorin mocht dus het trio Hazard, Mertens en Lukaku beginnen. Die laatste kon tegen San Marino zijn 50e doelpunt voor de Rode Duivels maken en deed dat ook. Na 28 minuten haast enkel balbezit voor de Belgen (85%-15%) en een resem kansen opende Lukaku de score.

Op de openingsgoal was het 'lang' wachten, maar daarna ging het snel. Via Chadli en een eigen doelpunt van Brolli liepen de Belgen uit naar 3-0. In de laatste vijf minuten van de eerste helft deden de Rode Duivels er nog drie bij. Eerst maakte Lukaku zijn tweede van de avond. Daarna verdween een afgeweken schot van Alderweireld in doel en Tielemans zette met een beauty de 6-0 ruststand op het bord.

Na de rust bleef de Belgische teller weer een tijdje hangen. Pas in de 79e minuut konden de Rode Duivels via invaller Benteke nog verder uitlopen. Daarna kwam het moment de gloire. Net als Benteke mocht Verschaeren invallen. Het talent van Anderlecht versierde een strafschop. De andere Rode Duivels gunde Verschaeren de penalty en vanaf elf meter maakte hij zijn eerste goal voor België.

Castagne zette daarna nog de eindstand op het bord. Meteen een evenaring van het Belgische record qua grootste zege ooit. De Belgen gingen nog voor de tiende van de avond, maar die kwam er niet. De Rode Duivels plaatsten zich wel voor het EK. België doet als eerste land.