Voetbalmakelaar voorspelt weinig goeds: In de relaties is er niets veranderd

Voetbalmakelaar voorspelt weinig goeds: "In de relaties is er niets veranderd"

Gepubliceerd: donderdag 10 oktober 2019 om 21:36do 10-10-2019 om 21:36

Laatste update: donderdag 10 oktober 2019 om 23:34do 10-10-2019 om 23:34

Sinds het voetbalschandaal liggen de makelaars zwaar onder vuur. Is er ondertussen veel veranderd? Sporza trok met die vraag naar Stijn Francis, en hij heeft toch zijn bedenkingen bij de recente gebeurtenissen.

"Het heeft me mateloos gestoord dat alle clubs op de makelaars schoten. Er wordt door sommige makelaars gelogen en bedrogen, maar het zijn de clubs die dat faciliteren", aldus Francis. "Ik krijg elke transferperiode voorstellen van clubs om mijn speler te benadelen in het voordeel van een club. Clubs vragen me dan om minder hard te onderhandelen voor mijn speler. Later beloven ze iets terug. Dat gebeurt nationaal en internationaal."

"De verantwoordelijkheid voor wat er misloopt in het voetbal is gedeeld. Je verdient als makelaar veel meer door te werken voor een club, dan voor een speler. Een percentage op een transfer is veel meer dan een percentage op het loon van een speler. Clubs zijn wakkergeschoten en zijn voorzichtiger geworden. Ze weten nu dat er meldingsplicht is en wie nog corrupt handelt, is iemand met veel zin voor risico. Maar in de relatie tussen spelers, makelaars en clubs is er niets veranderd. Nul komma nul."

Immorele cultuur
"Wat mensen niet lijken te begrijpen, is dat het geen probleem van regelgeving is, maar van een immorele cultuur. Iedereen in het voetbal probeert slimmer te zijn dan de rest en het is ieder voor zich. Dat leidt tot weinig transparantie, liegen en bedriegen. Daarom geloof ik niet dat de politiek het probleem kan oplossen. Er zijn al regels van Vlaanderen, Wallonië, de voetbalbond en de FIFA. Maar zelfs als er regels zijn, kun je immoreel handelen."

"Een cultuurverandering die je wel voelt, is dat clubs in België tien jaar geleden nog allemaal "agentdriven" waren (spelers kwamen op aanraden van makelaars). Nu is dat meer en meer "scoutingdriven" geworden. Anderlecht probeert het te doen, Gent ook. Genk en Club Brugge doen het al. Maar een cultuur verander je niet van de ene dag op de andere", besloot Francis.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws