Rode Duivels na EK 2020: alles wat je moet weten over de Nations League 2.0

Rode Duivels na EK 2020: alles wat je moet weten over de Nations League 2.0

Gepubliceerd: dinsdag 8 oktober 2019 om 17:44di 08-10-2019 om 17:44

Laatste update: dinsdag 8 oktober 2019 om 17:57di 08-10-2019 om 17:57

Wat wacht er na het EK2020 voor de Rode Duivels? De tweede editie van de Nations League barst in september 2020 alweer los. De UEFA heeft enkele wijzigingen aangebracht ten opzichte van de editie 2018/2019: VoetbalPrimeur ontleedt de vernieuwde opzet van Europa's jongste landentoernooi.

Divisie A
De belangrijkste conclusie: geen enkele degradant is ook daadwerkelijk gedegradeerd. Duitsland, IJsland, Polen en Kroatië waren als laatste in de bovenste vier poules geëindigd, maar profiteren van de uitbreiding van Divisie A. Tijdens de eerste Nations League-editie waren er vier poules van drie in de hoogste divisie, over een jaar zullen er vier poules van vier zijn: de toplanden – onder wie België – krijgen dus gezelschap van promovendi Oekraïne, Zweden, Bosnië-Herzegovina en Denemarken, terwijl de vier oorspronkelijke degradanten hun plaats behouden.

Divisie B-C
Ook de één na hoogste en één na laagste divisies zullen uitgebreid worden. Divisie B ook van 12 naar 16 en Divisie C van 15 naar 16. De extra plekken in beide divisies worden opgevuld met de oorspronkelijke degradanten en een aantal extra promovendi.

Divisie D
De laagste divisie wordt flink afgeslankt: van 16 naar slechts 7. Voormalig EK-deelnemer Letland heeft samen met Andorra, San Marino, de Faeröer, Malta, Gibraltar en Liechtenstein de slag gemist. De zeven voetbaldwergen van Europa worden onderverdeeld in één poule van vier en één poule van drie, de enige oneven groep in de Nations League.

Poules van 3 – Poules van 4
Tijdens de eerste editie hadden negen van de zestien poules een oneven aantal deelnemers, maar deze opzet is niet door de evaluatie van de UEFA heen gekomen. Nu nagenoeg alle poules vier deelnemers bevatten, beginnen en eindigen de teams op hetzelfde moment, waardoor de kans op een eerlijk competitieverloop groter is. Bovendien hoeven de gaten in het speelschema niet opgevuld te worden met oefeninterlands, een uitdrukkelijke wens van de landenteams. En – ook niet onbelangrijk – er worden meer wedstrijden gespeeld, waardoor de 'commercial value' van het toernooi toeneemt.

Promotie-degradatie
De promotie-degradatieregeling van de hoogste divisies blijft onveranderd, onder voorbehoud van wijzingen in de toernooiopzet natuurlijk. De vier hekkensluiters van Divisie A degraderen naar Divisie B, de vier poulewinnaars van Divisie B promoveren naar Divisie A, de vier hekkensluiters van Divisie B degraderen naar Divisie C, et cetera. De vier rode lantaarndragers van Divisie C krijgen nog één extra kans op lijfsbehoud: in twee onderlinge 'play-outs' wordt bepaald welke twee landen zich handhaven en welke twee landen stuivertje wisselen met de poulewinnaars van Divisie D.

Speeldata
De UEFA-top zal zich op dinsdag 3 maart 2020 verzamelen in Amsterdam, waar de loting voor de tweede Nations League-editie plaats zal vinden. Kort na het EK 2020 start de poulefase: twee speelrondes in september, twee in oktober en twee in november. Wanneer de vier poulewinnaars van Divisie A bekend zijn, kan er geloot worden voor de Final Four: net als vorig jaar zal één van de vier deelnemers de eindronde organiseren.

WK-kwalificatie
Hoe de Nations League gelinkt zal worden aan de kwalificatie voor het WK 2022 in Qatar, is nog onduidelijk. Vermoedelijk is er weer sprake van een reguliere kwalificatieronde én een extra route via play-offs, op basis van de Nations League-resultaten. Deze zal echter sowieso niet honderd procent gelijk zijn aan de kwalificatieroute voor het komende EK: dan zullen 24 Europese landen het hoofdtoernooi halen, in 2022 er plaats voor 'slechts' dertien Europese deelnemers... Tien directe startbewijzen en drie tickets lijkt de meest reële verdeling.

Bron: UEFA

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws