'Twaalf fans van KAA Gent zijn veroordeeld na aanval op kraakpand'

'Twaalf fans van KAA Gent zijn veroordeeld na aanval op kraakpand'

Gepubliceerd: maandag 7 oktober 2019 om 11:45ma 07-10-2019 om 11:45

Laatste update: maandag 7 oktober 2019 om 11:54ma 07-10-2019 om 11:54

De correctionele rechtbank van Gent heeft twaalf voetbalfans veroordeeld tot werk- en voorwaardelijke celstraffen. Ze kregen die straffen na de bestorming van een kraakpand op het Stapelplein in 2017.

Twee jaar geleden werd een oud café op het Stapelplein ingenomen door krakers. Die bedreigden zelfs de VRT toen ze een reportage maakten bij dat pand. Een groepje supporters van KAA Gent nam het recht in eigen handen en ging het pand 'ontruimen'.

Na de match KAA Gent - Standard van 3 november 2017 trok een groep van veertien gemaskerde mannen naar dat pand. Gewapend met stokken kwamen ze het huis binnen. "Gewapend trokken ze met Bengaals vuur richting het pand. Het ging hier over latent racisme", zo zei de rechter volgens Het Nieuwsblad.

Het openbare ministerie oordeelde dat de mannen racistische motieven hadden. "We mogen niet blind zijn voor de toenemende onverdraagzaamheid in onze samenleving. Een celstraf of werkstraf lijkt me niet zinvol. Wel een straf met probatie-uitstel, waarbij ze een cursus volgen en de Dossin-kazerne bezoeken."

De rechtbank volgde dat advies grotendeels. Eén van de daders kreeg toch een werkstraf van 100 uur. Elf anderen krijgen een celstraf met probatie-uitstel. Twee mannen uit de groep werden volledig vrijgesproken.

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws