Anderlecht puft en zweet op het Kiel, maar schakelt Beerschot uit na verlengingen

25-09-2019 22:45 Laatste update: 23:26
56

RSC Anderlecht heeft K. Beerschot V.A. uitgeschakeld in de Croky Cup. Na 90 minuten stond een 2-2-tussenstand op het bord. Met tien tegen tien gingen beide teams de verlengingen in, waarin Anderlecht aan het langste eind trok na een winnende treffer van Isaac Kiese Thelin.

Anderlecht eist het balbezit op in de aanvangsfase, maar Beerschot hield de ruimtes goed dicht. Na twintig minuten kwam de thuisploeg met wat geluk op voorsprong na een flater van Van Crombrugge. Een tweede domper volgde slechts enkele minuten later voor Anderlecht. Kompany trok zijn ondertussen wereldberoemde grimas en moest met nieuwe blessure naar de kant.

De bezoekers lieten nog maar weinig zien in de eerste helft, tot Nasri plots werd vrijgespeeld in de zestien. De Franse toonde eindelijk een vlaagje van zijn kunnen en knalde de gelijkmaker beheerst binnen. Na de pauze eist Anderlecht opnieuw het balbezit op, maar Beerschot kreeg wel de beste kans via Saint-Louis. Zijn schot werd gepakt door Van Crombrugge.

Rode kaarten
De opdracht voor de thuisploeg werd plots heel moeilijk toen Vancamp zijn tweede gele kaart kreeg. Anderlecht profiteerde meteen van de nieuwe situatie. Een mooie voorzet van Saelemaekers werd door Bourdin -onder druk van Roofe- voorbij zijn eigen doelman gewerkt. Beerschot reageerde met de inbreng van Brogno, en die rendeerde meteen. De spits stond nog maar twee minuten op het veld toen hij de gelijkmaker voorbij Van Crombrugge schoot.

Beerschot ging door op zijn elan in de slotfase. Placca trok alleen richting Van Crombrugge, maar Luckassen ging aan de noodrem hangen. De Nederlandse verdediger kreeg meteen een rood karton onder de neus geduwd. De daaropvolgende vrije trap van Holshauser ging maar nipt naast en was het laatste wapenfeit van de reguliere speeltijd. Verlengingen moesten uitmaken wie doorstoot naar de volgende ronde.

Thelin is de held
In die extra periode kroonde Kiese Thelin, die inviel voor de moegestreden Roofe, zich tot matchwinnaar. In de eerste helft van de verlengingen was het verschil tussen Beerschot en Anderlecht nochtans minimaal, al kregen De Ratten de beste kans. Het afgeweken schot van Brogno werd uitstekend gepareerd door Van Crombrugge. De thuisploeg claimde verder nog tevergeefs een strafschop voor hands na een hoekschop.

In de tweede periode sloeg paars-wit plots toe vanuit het niks. Saelemaekers pakte uit met een scherpe voorzet met links, waarop Thelin slechts hoefde binnen te tikken. Die 2-3 bleek de finale klap voor Beerschot. Met de moed der wanhoop probeerde het nog wel de bakens te verzetten, maar verder dan een poging van Brogno die overwaaide, kwam het lang niet. Tot de ingevallen Joren Dom in blessuretijd op Sandler schoot en Bourdin daarop een reuzekans op Van Crombrugge mikte. Anderlecht haalde opgelucht adem.

Kompany en co verschaffen zichzelf zo een opsteker na enkele zwarte weken. In de competitie oogt het rapport somber, met een schamele 5 op 24. Meer dan ooit lijkt de bekercompetitie de ideale uitweg om het huidige seizoen van glans te voorzien.