KAA Gent ontvangt Saint-Étienne: een vervallen grootmacht die niet in vorm is

KAA Gent ontvangt Saint-Étienne: een vervallen grootmacht die niet in vorm is

19-09-2019 13:30
4

Na de pandoering van Racing Genk en het gelijkspel van Club Brugge is de hoop op Europees succes donderdag gevestigd op KAA Gent en Standard. Gent neemt het in de eigen Ghelamco Arena op tegen AS Saint-Étienne. Een profiel van Saint-Étienne.

Historie
Quizvraag: welke club is de recordkampioen van Frankrijk? Antwoord: AS Saint-Étienne. Hoewel het anno 2019 moeilijk valt voor te stellen bezit Saint-Étienne met 10 stuks toch meer landstitels dan clubs als Olympique Marseille (9), Paris Saint-Germain (8) en Olympique Lyon (7). De gloriedagen van Saint-Étienne liggen echter al ver achter ons.

Na het eerste kampioenschap in 1957, ontpopt de club uit de Loire zich vanaf de midden jaren '60 pas tot absolute grootmacht. De tweede titel in 1964 vormt de opmaat voor een heerschappij van vier jaar. Tussen 1966 en 1970 is Saint-Étienne onaantastbaar in de Ligue 1. Vanaf het seizoen 1973/74 volgen er nog eens drie titels op rij. Het is in 1976 dat Les Verts de finale van de Europacup I speelt.

Zoals gezegd zijn de gouden jaren ruim verleden tijd. Michel Platini helpt de club in 1980/81 met 29 treffers nog aan de tiende titel, maar daarna gaat het snel bergafwaarts. Dieptepunt is de degradatie naar de Ligue 2 in 1984. In de grijze jaren  '90 en '00 zou Saint-Étienne nog tweemaal zakken. Vanaf 2004 speelt het weer onafgebroken in de hoogste afdeling en is het ondertussen een vaste subtopper. Dat bevestigen de klasseringen in dit decennium: 10e, 7e, 5e, 4e, 5e, 6e, 8e, 7e, 4e. De laatste tastbare prijs: de Coupe de la Ligue in 2013.

Europese historie
Het hoogtepunt buiten de landsgrenzen kwam hierboven kort voorbij. Saint-Étienne bereikt in 1975/76 tussen alle andere landskampioenen van Europa de finale van de Europacup 1. Het lukt het elftal van succescoach Robert Herbin niet om de kers op de taart te zetten. In Glasgow is het Bayern München van Beckenbauer, Rummenigge, Müller en Hoeneß met 1-0 te sterk.

Saint-Étienne staat tot de ommekeer nog meerdere kwartfinales, maar nadien speelt de recordkampioen geen enkele rol van betekenis. Het beste resultaat sinds de glorietijd is een plaats bij de laatste zestien van de UEFA Cup (2008/09). In de meer recentere periode geraakt het zowel in 2015/16 en 2016/17 voorbij de groepsfase in de Europa League. Bij de laatste 32 wordt het respectievelijk uitgeschakeld door FC Basel en Manchester United.

Coach
Het bestuur van Saint-Étienne moest deze zomer voor de vierde keer in twee jaar tijd op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Jean-Louis Gasset besloot na het bereiken van de vierde plaats en de pensioenleeftijd om te stoppen. De 58-jarige Ghislain Printant nam het stokje over. Printant was een zeer bekend gezicht voor de groep, want vanaf 2017 was Printant de rechterhand van voorganger Gasset.

Transfers 19/20
Het 18-jarige toptalent William Saliba werd voor een recordsom van 30 miljoen euro verkocht aan Arsenal, waarna de centrumverdediger direct terug werd uitgeleend. Saint-Étienne ontving uit Rusland ook nog eens 12 miljoen euro voor aanvallende middenvelder Rémy Caballa. Met 42 miljoen euro in de portemonnee deed Saint-Étienne geen zotte dingen op de transfermarkt. Het gaf in totaal 13 miljoen euro uit voor een tiental nieuwe spelers.

Duurste aankoop werd linksbuiten Denis Bouanga van Nîmes Olympique. Kosten: 4,5 miljoen euro. Gevolgd door een som van 3,5 miljoen euro voor spelmaker Ryad Boudebouz, die werd opgepikt bij Real Betis (Spa). Grootste naam die de ploeg kwam versterken is Yohan Cabaye. De 48-voudig international van Frankrijk zat na een kort avontuur in het Midden-Oosten liefst acht maanden zonder club.

Op wie te letten
De selectie van Saint-Étienne vertegenwoordigt volgens Transfermarkt.com een totale marktwaarde van 117 miljoen euro, tegenover 90 miljoen euro voor Gent. Het gezelschap van trainer Printant herbergt de nodige kwaliteit. Naast Cabaye droegen ook Mathieu Debuchy (27 caps), Yann M’Vila (22 caps) en keeper Stéphane Ruffier (3 caps) het shirt van Les Bleus.

Meest belangrijke kracht tijdens het voorgaande jaargang was Wahbi Khazri. De 28-jarige Tunesiër liet 14 goals en 8 assists noteren. Printant gebruikt Khazri – van nature een aanvallende middenvelder – voorlopig uitsluitend als diepe spits. Die keuze pakt met nul treffers en één schamele assist voorlopig nog niet goed uit. Romain Hamouma is als rechtsbuiten met drie goals beter op dreef.

Printant beschikt voorin ook nog over Robert Beric. Wij kennen de Sloveen uiteraard nog van zijn ongelukkige periode bij Anderlecht. Beric pakte het scoren in zijn vertrouwde omgeving weer op. Vorig seizoen was hij goed voor negen goals in de Ligue 1. Na vijf optredens – waarvan vier als invaller – staat Beric deze campagne nog droog.

Vorm
In tegenstelling tot KAA Gent heeft Saint-Étienne haar start compleet gemist. De tegenstander van de Buffalo's is met 5 op 15 pas terug te vinden op een 15e plaats. Er werd nog wel gestart met een 1-2 zege op huidige hekkensluiter Dijon, maar er volgden enkel nog remises tegen Stade Brest (1-1) en Toulouse (2-2). Verloren werd er van Lille OSC (3-0) en Olympique Marseille (1-0).

Kansen voor KAA Gent
Op papier is er in een groep met Saint-Étienne, VfL Wolfsburg (Dui) en FK Oleksandria (Oek) alles mogelijk voor Gent. Gezien de bloedvorm waren de mannen van Jess Thorup verkeren, zit er ook zonder twijfel een vliegende start in. Met het trio Jonathan David, Laurent Depoitre en Roman Yaremchuk wordt zeer makkelijk de weg naar doel gevonden. Laat Saint-Étienne nou net vooralsnog één van de zwakste defensies van Frankrijk hebben.

Van onderschatting mag anderzijds echter geen sprake zijn. Saint-Étienne verloor amper 2 van de laatste 18 duels in de groepsfase van de Europa League. Gent heeft alleen veel meer het momentum. Tegen de 4-2-3-1 van de Fransen verwachten wij een open match, waarin Gent na het laatste fluitsignaal drie punten rijker is.

No Poll