Standard versus Vitória Guimarães: moeilijk te kloppen vreemdelingenlegioen

Standard versus Vitória Guimarães: moeilijk te kloppen vreemdelingenlegioen

18-09-2019 14:45 Laatste update: 19-09-2019 15:30
5

Standard mocht dankzij alle commotie rondom KV Mechelen als nummer drie direct instromen in de hoofdtabel van de Europa League. Donderdag is Vitória Guimarães uit Portugal de eerste opponent. VoetbalPrimeur.be nam die ploeg voor u nader onder de loep.

Historie
Vitória Sport Clube – ook bekend als Vitória Guimarães, bestaat sinds 1922 en kon in haar 97-jarige bestaan nog geen landskampioen van Portugal worden. Vitória moest tot 1988 wachten op de eerste tastbare trofee. Dat jaar mocht het als verliezend bekerfinalist om de Supercup strijden en trok het aan het langste eind tegen FC Porto, dat de dubbel had gepakt. In het seizoen 2012/13 volgde pas de tweede hoofdprijs. Benfica werd in de nationale bekerfinale met 2-1 verslagen.

Os Vimaranenses hebben meer ervaring met het verliezen van beslissende finales. Zes maal was Guimarães runner-up in het bekertornooi, terwijl de Supercup tot drie keer toe niet aan haar was besteed.

Europese historie
De eerste opponent van Standard is een trouw gezicht in de subtop van de Primeira Liga, waardoor het Portugal al meer dan twintig keer mocht vertegenwoordigen in Europa. Echt potten breken kon Vitória Guimarães nog nooit. Guimarães neemt voor de vierde keer deel aan de poulefase van de Europa League/UEFA Cup. De beste prestatie in het op een na belangrijkste tornooi: een plaats bij de laatste acht in de UEFA Cup van 1986/87.

Road to…
De vijfde plaats van het voorbije seizoen gaf de Portugezen toegang tot de tweede voorronde van de Europa League. Het feit dat Vitória dus in de poulefase staat, betekent dat het drie hordes heeft weten te nemen. Het Luxemburgse Jeunesse Esch, het Letse FK Ventspils en het Roemeense FCSB (het voormalige Steaua Boekarest) gingen voor de bijl. De eindstanden over twee duels: 5-0, 9-0 en 1-0.

Guimarães incasseerde dus geen enkele tegengoal in zes partijen, terwijl het zelf vijftien keer het net vond. Verder kende het duidelijk alleen met FCSB moeite.

Coach
Ivo Vieira staat sinds juni 2019 onder contract bij Vitória. De 43-jarige Portugees kwam over van Moreirense FC, nadat hij de buren naar een historische zesde plaats leidde. Vieira kiest net als tijdens zijn andere jobs voornamelijk voor een 4-1-4-1 tactiek en die keuze legt hem tot op heden geen windeieren. De balans na twaalf duels: 7x winst, 4x gelijk en 1x verlies.

Transfers 19/20
Tijdens de zomermercato werd met elf aankopen een nieuwe vreemdelingenlegioen samengesteld. 66,7 procent van de selectie bezit een buitenlands paspoort, waarbij vooral Afrika en Zuid-Amerika rijkelijk vertegenwoordigd zijn. De sportief directeur moest blijkbaar met weinig financiële middelen de markt op, want enkel voor centrumspitsen Bruno Duarte (600.000 euro) en Aziz (200.000 euro) werd een transfersom betaald. De rest kwam gratis of op huurbasis.

Op wie te letten
In het elftal van Vieira is het met name opletten voor de mannen vanuit de tweede lijn. Geen van de vijf centrumspitsen in de selectie is een ware goalgetter of assistenkoning. Dan doen flankspelers Davidson (3 goals, 6 assists) en Rochinha (3 goals, 5 assists) het beduidend beter. Aanvallende middenvelder João Carlos Teixeira is met drie treffers voorlopig mede-topschutter.

Standard zou er voorts goed aan doen om centrale verdediger Edmond Tapsoba in de gaten te houden bij standaardsituaties. Tapsoba is met zijn 1m90 de kopspecialist van het stel.

Vorm
In tegenstelling tot de resultaten in Europa, waren die in de openingsweken van de Primeira Liga een pak minder. Vitória is met 6 op 15 pas terug te vinden op een tiende plaats. Drie keer stond er een 1-1 remise op het scorebord, terwijl het door een zeer vroege rode kaart met 3-0 kansloos was bij FC Porto. Het afgelopen weekend kende Vitória een sterke generale repetitie door laagvlieger Desportivo Aves met 5-1 huiswaarts te sturen.

Kansen voor Standard
In een poule met verder Eintracht Frankfurt en Arsenal is een goed resultaat tegen Guimarães meteen van groot belang voor Standard. Winnen zal gezien de seizoensstart van de Portugezen echter niet makkelijk zijn. Gelukkig voor Standard heeft Guimarães eenmaal in de groepsfase geen goede staat van dienst. Buitenshuis won het geen van haar laatste zes poulewedstrijd. Sterker nog, vier keer incasseerde de nationale subtopper een nederlaag.

Er zit wat dat betreft een zeer groot contrast tussen de prestaties uit en thuis. Tijdens de campagne 2017/18 won het in het eigen Estádio D. Afonso Henriques (capaciteit 30.000) met 1-0 van latere finalist Olympique Marseille en hield het Red Bull Salzburg op 1-1.  Guimarães kan dus verrassend uit de hoek komen.

Standard heeft echter het thuisvoordeel. Een kolkende Sclessin kan donderdag net het verschil maken. De Rouches hebben iets meer kwaliteit aan boord, maar zal weinig overschot hebben tegen een moeilijk te kloppen ploeg.

No Poll