Club Brugge – Galatasaray: Ervaren ploeg vestigt al haar hoop op vedette Falcao

Club Brugge – Galatasaray: Ervaren ploeg vestigt al haar hoop op vedette Falcao

17-09-2019 13:00 Laatste update: 18-09-2019 18:15
8

Twee Belgische clubs in de groepsfase van de Champions League mag een luxe worden genoemd. Waar Genk aftrapt in Salzburg, start Club Brugge met een thuismatch tegen Galatasaray. Een profiel van de Turkse topclub.

Historie
Galatasaray werd in 1905 opgericht door scholieren van een middelbare school. Niemand had destijds kunnen vermoeden dat het clubje van toen uit zou groeien tot een voetbalbolwerk in Turkije. Galatasaray is de absolute grootmacht binnen de landsgrenzen. Sinds de invoering van de professionele Süper Lig in 1959 ging Cim Bom Bom liefst 22 keer met de titel aan de haal. Bovendien won het 18 maal de beker van Turkije. Beide aantallen zijn een nationaal record.

Europese historie
Buiten Turkije wist Galatasaray eveneens historie te schrijven. Het is namelijk de enige Turkse club die een internationale trofee wist te veroveren. Galatasaray stootte in het seizoen 1999/00 vanuit het niets door naar de finale van de UEFA Cup. Daarin wachtte Arsenal. Vanuit de underdogpositie vocht Galatasaray zich versus Bergkamp, Henry en co. naar strafschoppen. Arsenal raakte twee keer het aluminium, Galatasaray schoot vier keer raak. Een historische prestatie was een feit.

Het sprookje kende enkele maanden later nog een prachtig gevolg. Als extra beloning voor het winnen de UEFA Cup mocht Galatasaray in de UEFA Super Cup van 2000 aantreden tegen het grote Real Madrid. Dankzij twee goals van Mario Jardel werd het Madrid van Iker Casillas, Roberto Carlos, Luis Figo en Raúl na verlengingen met 2-1 het nakijken gegeven. Opnieuw ontstond er een waar volksfeest in de straten van Istanbul.

In het vervolg van de 21e eeuw kwam Galatasaray niet meer in de buurt van de topprestaties. Het laatste wapenfeit was een plaats in de kwartfinale in de Champions League van 2012/13.

Coach
Wie Galatasaray zegt, zegt Fatih Terim. Club en trainer zijn voor het leven aan elkaar verbonden. Als speler droeg hij meer dan 300 keer het geel-rode shirt van de Leeuwen. Na al bondscoach van Turkije te zijn geweest, werd de clubicoon in 1996 aangesteld als hoofdtrainer van zijn grote liefde. Terim maakte zich onsterfelijk door Galatasaray naar Europese successen te loodsen.

Terim trok nadien net als zijn sterspelers naar het buitenland, maar Terim slaagde zowel bij Fiorentina als AC Milan niet. Vanaf 2002 wisselt hij de job van hoofdcoach bij Gala af met die van eindverantwoordelijke bij de nationale ploeg. Sinds 2017 is hij terug aan de Bosporus. In mei 2019 behaalde hij zijn achtste landstitel met de recordkampioen.

Transfers 19/20
Het elftal waarmee Europa werd geïmponeerd, herbergde met namen als Claudio Taffarel, Gheorge Popescu en Gheorge Hagi spelers die al serieus hun sporen hadden verdiend. Vanaf de eeuwwisseling is de Turkse competitie een geliefd oord geworden voor vedetten die in het herfst van hun carrière nog enkele miljoenen binnen willen slepen. Stads- en aartsrivalen Besiktas, Fenerbahçe en Galatasaray maken er een prestigestrijd van. Wie haalt de grootste naam in huis?

Deze zomer werd die prestigestrijd gewonnen door Galatasaray. De clubleiding maakte haar achterban uitzinnig van vreugde door Radamel Falcao gratis weg te plukken bij AS Monaco. Tienduizenden supporters gaven de Colombiaanse spits een heldenontvangst op de luchthaven van Istanbul.

Naast Falcao werden er nog eens twaalf spelers verwelkomd. Zo werd Christian Luyindama definitief overgenomen van Standard. Luyindama was met een aankoopsom van vijf miljoen euro veruit de duurste nieuwkomer. Net als Falcao kwamen onder andere wereldkampioen Steven Nzonzi en Nederlands international Ryan Babel zonder kosten. Voor de overige versterkingen, waaronder Jean Michaël Seri (Fulham), werden huurvergoedingen op tafel gelegd.

Op wie te letten
Falcao is veruit de grootste bedreiging voor Club Brugge. 'El Tigre' is een geboren doelpuntenmachine. Met name bij FC Porto (87 duels, 72 goals) en Atlético Madrid (91 duels, 70 goals) maakte hij veel furore. Een gescheurde kruisband zorgde voor een moeilijke start bij AS Monaco, waarna uitleenbeurten aan Manchester United en Chelsea uitdraaiden op teleurstellingen.

Vanaf het seizoen 2016/17 vond Falcao zijn oude vorm terug. In de Ligue 1 was het achtereenvolgens 21, 18 en 15 keer raak. Hoewel de productie afnam, is Falcao op zijn 33e nog niet helemaal versleten. Zo was hij trefzeker bij zijn debuut. Falcao wordt omringd door Sofiane Feghouli (ex-Valencia) en de herboren Babel (ex-Liverpool), terwijl Seri een linie lager de technische spelmaker is. Met zijn dribbels moet de creativiteit van Seri komen. Zeker nu aanvallende middenvelder Younes Belhanda geblesseerd is.

Vorm
Club Brugge staat verder dan Galatasaray. Het seizoen van de Turken begon pas op 7 augustus, toen ten koste van Akhisarspor (1-0) de Supercup aan de erelijst werd toegevoegd. Galatasaray hoefde zich bovendien niet door voorrondes te worstelen. In de competitie moet het gerenoveerde elftal nog haar draai vinden.

De Leeuwen kenden met een 2-0 nederlaag bij Denizlispor een valse start, waarna het ook tegen Konyaspor (1-1), Kayserispor (2-3 winst) en Kasimpasa (1-0 winst) nog niet overhaalde. Na vier speelrondes staat Galatasaray met 7 op 12 voorlopig pas vijfde.

Kansen voor Club Brugge
In een poule met Real Madrid en Paris Saint-Germain spelen Club Brugge en Galatasaray om de derde plaats. Wil je overwinteren, dan moet je op eigen veld winnen van deze rechtstreekse concurrent. En daar zijn ook alle mogelijkheden toe. Club Brugge hoeft voetballend niks onder te doen en het elftal is bovendien beter op elkaar ingespeeld.

Club Brugge moet zich wel wapen tegen een ervaren en geslepen ploeg, die zeer potig kan voetballen. De basis voor het duel met Kasimpasa had een gemiddelde leeftijd van bijna 30 jaar. Bij Galatasaray weten ze dus wel wat er op Europese avonden als deze wordt gevraagd. Schrik hoeft Blauw-Zwart echter niet te hebben. Wij zetten in op een Brugse driepunter.

No Poll