De eerste balans van Anderlecht: Kompany kan geen mirakels verrichten

De eerste balans van Anderlecht: Kompany kan geen mirakels verrichten

13-09-2019 14:00 Laatste update: 15:50
2

De interlandbreak zorgt voor het eerste balansmoment na de start van de Jupiler Pro League. VoetbalPrimeur.be bekijkt hoe de G5 + Royal Antwerp FC er na het einde van de zomer voor staan. Het is tijd voor Anderlecht.

Stand op de ranglijst: 13e
Aantal punten: 5 (op 18)

Uitslagen
Anderlecht – KV Oostende 1-2
Royal Excel Moeskroen – Anderlecht 0-0
Anderlecht – KV Mechelen 0-0
KV Kortrijk – Anderlecht 4-2
Racing Genk – Anderlecht 1-0
Anderlecht – Standard 1-0

Wie hoopte op snelle ommekeer werd na enkele weken al met de realiteit geconfronteerd. Vincent Kompany is geen wonderdokter. Dat is de conclusie van zijn eerste maanden als speler/coach van Anderlecht. Er was een periode met kinderziektes ingecalculeerd, maar op de slechtste start sinds 1998/99 was nou ook weer niet gerekend.

Het openingsprogramma van Anderlecht luidde: KV Oostende (thuis), Royal Excel Moeskroen (uit), KV Mechelen (thuis) en KV Kortrijk (uit). Wat voor een frisse start en rust binnen de club moest zorgen, leverde door de 2 op 12 enkel meer twijfels op.

Nadat er nog een 1-0 nederlaag tegen Genk volgde, was een rampstart een feit. Iedere andere Anderlecht-coach was met 2 op 15 zonder pardon op de keien gesmeten. Hoewel Kompany door het unieke project oneindig veel krediet heeft, was de opluchting na de bevrijdende driepunter versus Standard in heel België te horen.

Grootste plus
Kompany en diens rechterhand Simon Davies gebruikten al liefst 25 verschillende spelers. Geen basiself zag er nog hetzelfde uit. De contouren van een vaste ploeg zijn wel zichtbaar. In dat gezelschap is er verrassend een plaats voor Sieben Dewaele. De 20-jarige Dewaele had nog nooit zijn opwachting in de hoofdmacht gemaakt toen hij op speeldag 2 aan de aftrap stond tegen Oostende.

Dewaele hield zich staande en dankzij zijn multifunctionaliteit  is de verdediger annex middenvelder tot op heden een vaste waarde. Dewaele verzamelde na Michel Vlap zelfs de meeste minuten. Dewaele is vooralsnog hét gezicht van de filosofie 'In Youth We Trust'. In dit kader mag ook Killian Sardella een ontdekking worden genoemd.

Grootste min
4 goals. Meer doelpunten wist Anderlecht nog niet te produceren. Enkel KAS Eupen en Waasland-Beveren doen met amper drie goals slechter. De moeite die het Anderlecht kost om het net te vinden, is zorgwekkend.

Kemar Roofe is de man die een einde aan het probleem moet maken. Anderlecht betaalde zes miljoen euro om de ideale spits voor het systeem-Kompany weg te plukken bij Leeds United. Opvallend genoeg kocht Anderlecht een aanvaller die de eerste anderhalve maand niet inzetbaar was. In afwachting van het debuut van Roofe zijn alternatieven binnen de selectie ongeschikt gebleken. Het is voor Kompany en co. te hopen dat Roofe een schot in de roos is of Anderlecht wacht nog meer zorgen.

Nog te trekken lessen
Er moeten nog een paar vraagtekens uit de weg worden geruimd. Zo moet op korte termijn duidelijk worden of Albert Sambi Lokonga zich tot de onbetwiste 'nummer zes' ontpopt en het de moeite waard was om op Roofe te wachten. Anderlecht wat een zware maand, die paars-wit serieus op de proef stelt.

Het programma van Anderlecht voor de maand september:
15/09 Antwerp (thuis)
22/09 Club Brugge (uit)
29/09 Sporting Charleroi (uit)