Pro League stap dichter bij clearinghouse: Het kost tijd

Pro League stap dichter bij clearinghouse: "Het kost tijd"

13-09-2019 13:43
1

Eerder deze week barstte een nieuwe bom in het Belgische voetbal met de aanhoudingen van makelaars Christophe Henrotay en voormalig Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck. De zoveelste in ons land. Daar wil de Pro League in de toekomst niets meer van zien.

De oprichting van een clearinghouse werd na Operatie Propere Handen beloofd. Die zou transferdeals transparanter moeten maken. Bijna een jaar later is daar nog niets van in huis gekomen. Al lijkt er wel schot in de zaak te komen.

Op de vergadering van eerder deze week gaf de Pro League aan dat zo'n clearinghouse 400.000 euro zou kosten. Nu moet de Mededingingsautoriteit nog zijn zegen geven om dat in te voeren. "We hebben daarom extra uitleg verschaft en ook een aantal aanpassingen gedaan", zegt Pierre François.

Wachten op advies
"Nu ligt het bal opnieuw in het kamp van de Mededingsautoriteit. We wachten op een formeel of informeel advies", aldus de CEO van de Pro League bij Sporza.

"De constructie van het clearinghouse neemt tijd. De bedoeling is niet alleen om de transparantie in het transfersysteem te brengen. Het clearinghouse moet ook screenen of er aan alle regels is voldaan voor een transfer voltooid kan worden. Dat is wat er echt nodig is om de uitwassen aan te pakken", besluit François.